Danmark svines i udlandet: Holland har konfiskeret værdier i årevis

Kritikken rettet mod Danmark er hård, men reglerne for asylansøgere er ikke meget anderledes end i andre lande. I Holland har man siden 2008 kradset 5 millioner ind fra asylansøgere

Smykkelov og hårde regler for familiesammenføring.

Danmark har de seneste par uger fået hug i de internationale medier og blandt andre EU-lande. I amerikanske medier er Danmarks politik blevet sammenlignet med Nazi-tyskland, mens blandt andet den italienske præsident også har langet ud efter Danmark og draget nazi-paraleller.

Derfor er Integrationsminister Inger Støjberg og Underigsminister Kristian Jensen mandag taget på charmeoffensiv til Europaparlamentet i Bruxelles, inden stramningerne bliver behandlet i Folketinget for tredje gang tirsdag.

I Bruxelles fik Kristian Jensen og Inger Støjberg utilfredsheden at føle fra Belgiens tidligere udenrigsminister Louis Michel, der bogstavelig talt gik amok undervejs i EU-forhøret.

Holland har konfiskeret siden 2008
Men selvom udlandets kritik de seneste uger har været rettet mod Danmark, er vi langt fra ene om at ville konfiskere værdier og værdigenstande fra flygtninge.

I Holland har man ifølge britiske The Guardian siden 2008 konfiskeret en del af asylansøgernes værdier i forbindelse med, de har søgt asyl i landet. Det er sket for at betale omkostningen for asylansøgerne.

Arbejdende asylansøgere skal ifølge mediet betale 75 procent af deres løn til myndighederne. Samtidig er de ved indrejse i landet forpligtet til at opgive deres værdier.

Værdier og beløb der overstiger 43.000 kroner for enlige og 87.000 kroner for familie, har asylcentrene ret til at konfiskere og bruge til driften af centrene.  I beløbet indregnes personlige ejendele, dog uden computere, telefoner og vielsesringe.

The Guardian skriver, at asylansøgerne siden ordningen trådte i kraft i 2008, har betalt mere end 5 millioner kroner til driften af asylcentrene.

På samme måde konfiskerer man beløb fra asylansøgere i Schweiz, ligesom man i de to tyske del-stater Bayern samt Baden-Württemburg, undersøger mulighederne for at gøre det samme.

Nu skal Danmark forsvare smykkeloven i EU-Parlamentet

Flygtninge-kaos: Velkommen til virkeligheden

Skoleret i EU
Netop den danske plan om at konfiskere penge og værdier fra asylansøgerne er grunden til, at de to danske ministre i dag måtte stå skoleret i Bruxelles.

Her skulle de to danske ministre forsvare stramningerne, som blandt andet betyder, at reglerne får familiesammenføring forlænges fra et til tre år, asylansøgeres kontante ydelser sættes ned til ca. 1450 kroner om måneden og myndighederne kan beslaglægge værdier på over 10.000 kroner.

Det har ifølge udenrigsministeren været offer "grove misforståelser", og blandt andet derfor har han taget Inger Støjberg i hånden og flyet til Bruxelles.

Frivillige vil ikke mere: Kræsne flygtninge og Røde Kors-griskhed

Mens politikerne diskuterer stramninger: Færre søgte asyl

Men hvordan bliver flygtninge egentlig taget imod i det andre EU-lande sammenlignet med Danmark.

Her er en oversigt over asylreglerne, som Ritzau har lavet:

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.