Danmark testflyver F-35 i skæv simulator

Danmark har ikke fået lov at testflyve kampflykandidaten F-35, men må nøjes med en simulator, som nu viser sig at være ualmindelig dårlig

Lockheed Martins F-35 Joint Strike Fighter er en af kandidaterne til at blive Danmarks nye kampfly. (Foto: Lockheed Martin)
Lockheed Martins F-35 Joint Strike Fighter er en af kandidaterne til at blive Danmarks nye kampfly. (Foto: Lockheed Martin)
Følg Samfund

Problemerne bliver ved med at vælte ned over F-35-flyene, som Danmark overvejer at investere i som afløser for de snart 40 år gamle F-16'ere.

Senest har en rapport fra Pentagon sendt en kaskade af kritik i retning af projektets flysimulatorer.

Selvom de danske politikere overvejer at bruge et to-cifret milliardbeløb på indkøb af flyene, har forsvaret ikke fået lov at testflyve jagerflyet, der hyldes som fremtidens kampfly.

Simulator ikke meget værd
I stedet for en testflyvning af F-35’eren, der også går under navnet Joint Strike Fighter, har danske repræsentanter måtte tage til takke med at prøve flyet i en simulator.

Men projektets simulatorer er ikke megt værd, lyder det i Pentagon-rapporten, og dermed består Danmarks bedømmelse af F-35’eren af en række simulerede flyture i en simulator, der langt fra fungerer optimalt.

Kan blive dansk kampfly - men nu virker radaren heller ikke

En dansk F-16 på testflyvning sammen med en F-35 i USA. Ingen danske piloter har dog fået lov til at sætte sig op i F-35'eren. (Foto: Lockheed Martin)
En dansk F-16 på testflyvning sammen med en F-35 i USA. Ingen danske piloter har dog fået lov til at sætte sig op i F-35'eren. (Foto: Lockheed Martin)

'Utilstrækkelig ledelse'
'På grund af utilstrækkelig ledelse og forvaltning ved både programkontoret (i forsvarsministeriet, red.) og entreprenøren (flyproducenten Lockheed Martin, red.) har projektet fejlet med at levere en tilstrækkelig Verification Simulator,' står der blandt i rapporten.

Rapporten påpeger desuden også en lang række andre fejl og mangler i udviklingen af det dyre fly. Blandt andet underbygges kritikken fra i sommer af, at flyet har store mangler i forhold til at kunne kæmpe mod andre fly i luften - altså 'dog fights'.

'Testpiloter har fløjet 17 kampe mellem et F-35A og et F-16D, der var opsat med udvendige brændstoftanke, som begrænsede F-16D'eren til kun at kunne trække 7G. F-35A’eren var konstant i et betydeligt energi-underskud i hver enkelt kamp,' står der i rapporten.

Vil bruge 30 milliarder på fly: Aner ikke hvor pengene skal komme fra

Konservative: Vi burde have testfløjet F-35

Formanden for Folketingets forsvarsudvalg, Rasmus Jarlov (K), har tidligere været ude med riven i forbindelse med, at danske piloter ikke har fået lov til at prøveflyve en F-35.

- Jeg havde klart foretrukket, at danske piloter kunne testflyve flyet, men det har amerikanerne ikke givet mulighed for. Det, synes jeg, er ærgerligt, for en simulator kan aldrig give det samme billede som at flyve i flyet.

- Hvad tænker du, når du hører om de her problemer med simulatoren?

- Det bliver vi nødt til at tage højde for, når vi skal evaluere flyene. Vi må tage højde for den her usikkerhed og tage højde for, at vi måske ikke kan bruge simulatoren til at vurdere, hvad flyet kan i luften. Det gør det naturligvis mere vanskeligt, hvis simualtoren ikke er retvisende, siger Rasmus Jarlov og tilføjer:

- Jeg kan stadig ikke forstå, at man ikke har givet os mulighed for at testflyve F-35’eren. Det er lidt som at købe en bil uden at køre i den først. Det er en usædvanlig situation at sætte os i som køber.

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+