Danmark underskriver protestbrev: Situationen er 'uacceptabel'

Seks lande har underskrevet et brev til EU-kommissionen, hvor de udtrykker 'alvorlig bekymring'

De første danskere får corona-vaccine 27. december 2020.
Følg Samfund

Seks lande i EU, herunder Danmark, har sendt et brev til EU-Kommissionen, hvor de udtrykker 'alvorlig bekymring' over forsinkelsen i leveringen af coronavacciner fra Pfizer/BioNTech. Det skriver nyhedsbureauet AFP, som har set brevet.

Sundhedsministre fra Danmark, Estland, Finland, Letland, Litauen og Sverige siger i brevet, at situationen er 'uacceptabel'.

Sundhedsministrene opfordrer i brevet EU-Kommissionen til at presse Pfizer/BioNTech til at 'sikre stabilitet og gennemsigtighed i leveringerne'.

Reduktionen skyldes, at fabrikken i Puurs, Belgien, skal opgraderes, så der kan produceres 2 milliarder doser om året mod før 1,3 milliarder.

- Det medfører, at et markant forøget antal doser vil blive tilgængelige for landene fra midten af februar og frem, oplyser Pfizer.

- Opskaleringen forudsætter tilpasninger af faciliteter og proces på fabrikken, som kræver nye kvalitetstests og godkendelser fra myndighederne.

- Som konsekvens vil der i slutningen af januar og starten af februar være færre doser til rådighed for de europæiske lande, lyder det.

Heunicke ser på forsinkelse med alvor
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ser med stor alvor på nedgangen i leverancer af vacciner fra Pfizer/BioNTech de næste uger.

Det siger han i en skriftlig kommentar, efter at Pfizer har oplyst, at selskabet reducerer leveringen af coronavacciner til Europa, herunder Danmark, i de næste uger.

- Vi er i et kapløb med coronavirus og den nye mere smitsomme virusvariant. Derfor ser vi med stor alvor på nedgang i leverancer.

- Regeringen har derfor på højeste niveau aktiveret alle kanaler herunder kontakt og dialog med andre medlemsstater i EU og EU-Kommissionen for at sikre Danmarks interesser, siger han.

Ifølge Statens Serum Institut (SSI) vides det endnu ikke, i hvilket omfang det vil påvirke antallet af, hvor mange vacciner der bliver leveret.

Ifølge leveringsplanen fra Pfizer skulle Danmark i næste uge modtage 59.475 doser. Hvor mange vacciner der nu vil blive leveret, har Pfizer endnu ikke bekræftet ifølge SSI.

Heunicke oplyser, at sundhedsmyndighederne er i gang med at afklare omfanget og konsekvenserne af de færre vaccineleverancer.

Dertil arbejdes der på at tilpasse vaccinationsplanen efter de nye oplysninger.

Ifølge den foreløbige vaccineplan vil alle danskere, der ønsker det, være færdigvaccineret 27. juni.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind