Danmark vil betale oprydning efter USA i Grønland

Regeringen vil bruge mindst 150 millioner kroner på at rydde op efter USA's forladte militæranlæg i Grønland

Følg Samfund

Efter en årelang strid, om hvem der skal betale for oprydningen på en stribe forladte amerikanske militæranlæg i Grønland, erklærer regeringen sig nu klar til at gribe til lommerne.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen, har onsdag underskrevet en hensigtserklæring. Den afsætter fra næste år og fem år frem 30 millioner kroner om året til oprydningen i det gamle metalskrot og andet miljøskadeligt affald.

Hvis det skønnes nødvendigt, kan bidraget forlænges. Det fremgår af hensigtserklæringen, som blev underskrevet på årets rigsmøde på Christiansø.

Kim Kielsen havde forud for mødet netop varslet, at han kom til Danmark med et krav om at få ryddet op i det gamle baseskrald.

Sideløbende med udsigten til de 150 millioner kroner kan de grønlandske myndigheder også glæde sig over, at parterne er blevet enige om at drøfte, hvordan grønlandsk arbejdskraft og grønlandske virksomheder bedst muligt kan indgå i oprydningen.

Den endelige aftale forventes underskrevet til efteråret.

Ud over millionerne til oprydning i de forladte amerikanske anlæg har den danske regering lovet at rydde op på den tidligere flådestation Grønnedal på Grønlands sydvestlige kyst.

Samtidig er en dansk ekspedition netop nu ved at pakke det sidste grej, inden den hen over sommeren rejser til det nedlagte amerikanske baseanlæg på indlandsisen, Camp Century.

Her efterlod amerikanerne i 1967 op mod 9000 ton affald og dumpede kølevand fra en atomreaktor i isen.

De danske forskere skal i første omgang undersøge, hvornår afsmeltningen af is i området kan blive så voldsom, at det begravede affald bliver blotlagt.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT