Danmarks ældste ishus lukker

Ishuset, der ligger på hjørnet af Skovbrynet og Kongevejen i Aarhus, har eksisteret siden 1902

Siden 1902 har ishuset her prydet hjørnet af Kongevejen og Skovbrynet i Aarhus. Nu er det lukket. Foto: Nicolai Lorenzen/Jyllands Posten
Siden 1902 har ishuset her prydet hjørnet af Kongevejen og Skovbrynet i Aarhus. Nu er det lukket. Foto: Nicolai Lorenzen/Jyllands Posten
Følg Samfund

118 år.

Så længe har Danmarks ældste ishus slået rødder på hjørnet af Skovbrynet og Kongevejen i Aarhus.

Men denne sommer er der ikke blevet langet nogen is over disken, og ifølge Århus Stiftstidende er det helt slut med at købe ispinde, øl og kaffe i den lille træbod.

Ishuset er nemlig ikke længere med i planerne hos forpagteren af Aarhus' ishuse, selskabet Unilever, hvis sortiment tæller blandt andet Frisko Is. Det betyder, at ishuset lukker.

- Det var mest Steiner-børnene fra skolen, som kom og købte slik, og den gruppe passer ikke ind i vores idé med en kiosk. Der blev også solgt øl, når der var koncerter på stadion, men det kan man lige så godt købe i den anden kiosk med Strandvejen, siger Henrik Mensch, som driver ti andre af byens iskiosker og -huse for Unilever, til Århus Stiftstidende.

Ishuset har eksisteret siden 1902. Ifølge avisen var kiosken et samlingspunkt for blandt andre beboerne på Stefanshjemmet, et socialpædagogisk botilbud for folk med fysiske handicap eller hjerneskader.

Skal have nyt liv
Til Ekstra Bladet oplyser projektdirektøren for Kongelunden Aarhus, som ishuset ligger i, at der vil blive fundet et nyt formål til ishuset.

'Ishuset er en fin lille bygning, som jo står placeret netop ved indgangen til Kongelunden, når man kommer fra Aarhus C eller fra Lystbådehavnen. Vi har ingen konkrete planer endnu, men vi er i rigtig god dialog med bygningsejer om, at Ishuset kunne finde en ny anvendelse,' lyder det i en skriftlig udtalelse fra projektdirektør Trine Ribergaard Skammelsen.

Projektdirektøren nævner blandt andet leje af udstyr til outdoor-aktiviteter eller en madbod 'med et andet udvalg end is og pølser' som en mulighed.

Aarhus Kommunes lejekontrakt med selskabet Unilever udløber om cirka to år.

'Den tid vil vi bruge til at undersøge, hvordan ishuset kan være med til at markere indgangen til fremtidens Kongelunden Aarhus,' skriver projektdirektøren.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.