'Danmarks dyreste p-plads': Mikkel nægter at betale 40.800 kroner om året

En bitter strid om dyre parkeringspladser er brudt ud mellem beboere og et byggefirma i kølvandet på opførelsen af et parkeringsanlæg ved Skuespilhuset

50-årige Mikkel Jungshoved har opgivet at få lov til at parkere i p-huset bag ham. Foto: Jonas Olufsen
50-årige Mikkel Jungshoved har opgivet at få lov til at parkere i p-huset bag ham. Foto: Jonas Olufsen

Foran nedgangen til parkeringskælderen ved Skuespilhuset i København står en bitter Mikkel Jungshoved.

Bitter fordi han, sammen med alle de andre beboere i området ved Sant Annæ Plads og Kvæsthusgade, ikke længere har en levende chance for at betale for en såkaldt beboerlicens til det nye parkeringshus i deres nærområde.

- Vi skal betale 3400 kroner om måneden, hvilket er helt absurd. Ingen af os almindelige lønmodtager har råd til at betale så mange penge, siger en frustreret Mikkel Jungshoved til Ekstra Bladet.

Beboernes problem skyldes netop opførelsen af Skuespilhuset, som blev indviet i 2008. I forlængelse af opførelsen blev de 500 kommunale p-pladser, der førhen lå der, nemlig nedlagt for at give plads til et nyt parkeringshus for teatrets gæster. Efter meget modvind stod det færdig i sommeren 2016.

Føler sig snydt
Fra projektets begyndelse var modstanden enorm blandt beboerne, der pludselig stod til at miste deres mulighed for at parkere i området.

Derfor forsøgte Realdania, der stod for at bygge og drive det nye p-hus, at komme beboerne i forløbet med løfter om, at de ville få mulighed for at beholde deres p-licens til parkeringskælderen og til en fair pris, fortæller Mikkel Jungshoved:

- Vi blev først lovet, at vi fortsat kunne bruge vores gamle p-licens, så vi ville være sikre på at kunne parkere i det nye p-hus. Det gav en bedre stemning på de mange beboermøder, der blev afholdt dengang. Det varede dog kun indtil, vi nærmede os projektets afslutning, hvor vi fik oplyst, at prisen for licensen ville blive tårnhøj.

Artikel fortsætter under billedet ...

I dag gør Mikkel som de fleste andre i området. Han hopper på cyklen og kører ud til sin bil, når han skal på arbejde om morgenen. Foto: Jonas Olufsen
I dag gør Mikkel som de fleste andre i området. Han hopper på cyklen og kører ud til sin bil, når han skal på arbejde om morgenen. Foto: Jonas Olufsen

Blev misinformeret
På beboermøderne, der blev afholdt af Realdanias daværende projektdirektør Ole Bach i perioden 2011 til 2016, blev det ifølge Mikkel Jungshoved oplyst, at virksomheden efter aftale med kommunen kunne love, at beboerne kunne beholde deres p-licenser. Først i 2015 fik de beskeden om, at prisen ville blive betragtelig højere.

Men efter Ekstra Bladet har været i kontakt med Københavns Kommune viser det sig hurtigt, at Realdania ikke havde bemyndigelse til at give det løfte til de fortvivlede beboere efter 2013.

I mødemateriale fra Borgerrepræsentationen står det nemlig sort på hvidt, at et flertal i Teknik- og Miljøudvalget allerede i 2013 havde besluttet 'ikke at arbejde videre med muligheden for, at Københavns Kommune lejer kapacitet i det kommende private p-anlæg under Kvæsthusmolen.'

Direktør afviser løfte
Den tidligere projektdirektør Ole Bach er da heller ikke enig med Mikkel Jungshoveds udlægning af hændelsesforløbet. Han fortæller til Ekstra Bladet, at man i tæt samarbejde med Københavns Kommune var bekendt med Teknik- og Miljøudvalgets beslutning fra 2013:

- Jeg kan ikke følge, at man skulle have fået den opfattelse. Vi kunne fra start høre på borgerne, at de var utilfredse med, at de fik færre p-pladser til deres p-licenser, hvilket man sagtens kan forstå.

- Derfor var vi i kontakt med kommunen og sagde, at de var velkommen til at købe anlægget eller leje pladser til borgerne, men det ønskede de ikke. For os har det været stjerneklart hele vejen, at beboerne ikke fik pladser i anlægget på deres beboerlicenser.

Derfor står han uforstående over for beboernes kritik.

-  Der er ikke blevet lovet noget om p-licenser på mødet. Vi har holdt 13 møder i alt, hvor vi har fortalt om hele processen. Det har hele tiden stået klart fra vores side, at man ikke ville kunne holde i parkeringsanlægget på en beboerlicens.

- Så er det muligvis blevet sagt, at vi ikke vidste, hvor meget det vil koste, hvis man vil have en plads, men vi har også sagt at det blev på markedsvilkår, siger Ole Bach 

Det koster en årlig beboerlicens i resten af København

Modsat de 40.800 kroner som beboere ved Sankt Annæ Plads og Kvæsthusgade årligt betaler, er priserne for resten af hovedstaden beboer langt billigere:

Bil, brintbil og el-motorcykel: 100 kroner

Energiklasse A+, A++ og A+++: 100 kroner

Energiklasse A og B: 745 kroner

Køretøjer uden energiklasse samt motorcykler: 745 kroner

Energiklasse C, D, E, F og G: 1175 kroner

 

Kilde. kk.dk


Hos Mikkel Jungshoved er der ikke meget optimisme at spore til udsigten om billigere parkeringspriser i p-huset for beboerne i fremtiden.

- Vi har haft en beboergruppe, som aktivt gik ind i sagen. De forsøgte at presse Realdania og kommunen, men de var ikke til at hugge eller stikke i, og nu tror jeg ikke, der er meget, vi kan gøre, forklarer han.

Efter 2016 er det virksomheden Jeudan, der ejer Skuespilhusets parkeringshus, og de har valgt at fastholde prisen på 40.800 om året for en p-licens.

Næsten dagligt må Mikkel Jungshoved et par kilometer væk fra hjemmet for at hente bilen, når han skal bruge den. Foto: Jonas Olufsen
Næsten dagligt må Mikkel Jungshoved et par kilometer væk fra hjemmet for at hente bilen, når han skal bruge den. Foto: Jonas Olufsen
 

Læs mere om de dyre p-pladser i København her:

Se også: Betaler 13.692 kroner om året for parkering: Nu går minister ind i sagen

Se også: Her koster det 13.692 kroner om året for parkering: - Det er noget svineri

Se også: Derfor kan du aldrig finde en p-plads i Aarhus og København: - Det er pisseirriterende

Se også: Regeringen: Kommuner skal ikke tjene fedt på parkering

395 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere