Danmarks mest anstrengende job? Det har vi

Er du hjemmehjælper eller arbejder med rengøring? Så er du blandt dem, som oplever størst fysisk arbejdspres i hverdagen

(Foto: Colorbox)
(Foto: Colorbox)

Social- og sundhedsassistenter, dagplejere og rengøringsfolk er nogle af de lønmodtagere, der finder deres job mest fysisk anstrengende.

Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse, som fagforbundet FOA har udført blandt 2.321 repræsentativt udvalgte medlemmer. De vurderer deres arbejde til at være mere belastende end resten af befolkningen.

Undersøgelsen tager temperaturen på det fysiske arbejdsmiljø blandt forbundets medlemmer. Et arbejdsmiljø, der ikke altid er lige sundt - hverken for FOA's medlemmer eller generelt. Hvert år koster sygemeldinger samfundet 55,7 milliarder kroner alene til forsørgelse, oplyser FOA.

Læs også: Sosu-Marianne: Respekten for de gamle ryger, når alt skal gå stærkt

Når FOA-medlemmerne finder deres arbejde hårdere end de fleste andre, skyldes det, at de tit har en presset arbejdsdag og ofte bærer eller flytter rundt på andre mennesker. Det pointerer Inger Bolwinkel, der er forbundssekretær i FOA.

- Det hænger også meget sammen med besparelser og fyringer. Konsekvensen er, at der mangler ressourcer. Hver gang der er en kollega mindre på arbejdspladsen, er der stadig mere arbejde, der skal udføres for dem, som er tilbage, siger hun.

Læs også: Demente ældre svigtes: Sosu'ens kolleger sparet væk

Avisen.dk har tidligere beskrevet, hvordan mange social- og sunhedsarbejdere står alene med opgaver uden hjælp fra kolleger.

Og det er yderst uhensigtsmæssigt, mener Inger Bolwinkel:

- Problemet er, at når arbejdspresset bliver for hårdt, giver det flere sygemeldinger. Fraværet bider sig selv i halen. Dem, der er tilbage, bliver endnu mere slidt ned, og sådan kører rumlen.

Læs også: Trods risiko for nedslidning: Sosu'er helt alene om tunge opgaver

I FOA-undersøgelsen er medlemmerne blevet bedt om selv at sætte tal på, hvor stor en belastning de er udsat for gennem arbejdet i løbet af det seneste år.

Et kryds ved nul var udtryk for minimal fysisk hårdt arbejde, mens ti var lig med maksimalt fysisk hårdt.

Det samme har man tidligere spurgt et repræsentativt udsnit af alle danske lønmodtagere. De satte i gennemsnitligt kryds ved 3,3, fremgår det af en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø fra 2014.

Læs også: Sosu’er er det nye bacon: Dansk eksport-eventyr i milliardklassen på vej

Scoren er dog næsten dobbelt så højt, når det drejer sig om FOA-medlemmerne, der gennemsnitligt vurderer deres arbejdsbelastning til 6,4.

FOA-medlemmernes oplevelser er ikke grebet ud af den blå luft.

Læs også: FOA: Nedskæringer i psykiatrien har ført til mere vold mod ansatte

Fysisk slid er en del af arbejdet i mange af de brancher, som FOA dækker, er erfaringen på flere arbejdsmedicinske afdelinger. Det forklarer Jens Peter Ellekilde Bonde, der er professor og overlæge ved Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling ved Bispebjerg Hospital.

- Det er korrekt, at både arbejde inden for rengøring eller tungt plejearbejde er mere fysisk krævende end så mange andre jobs. Det kommer især til udtryk ved, at folk ikke har kræfter til at blive i den slags beskæftigelse, når de bliver ældre, siger han.

Læs også: Arrig Dennis K. til Ellemann: Det var dog tåbeligt!

Siden 2012 har der været en stigning i antallet af FOA-medlemmer, der må bøje sig for at give ældre støttestrømper på, løfte dem eller vride klude op.

I dag synes seks ud af ti medlemmer nemlig, at de arbejder meget i "bøjede og forvredne stillinger", viser undersøgelsen.

Den peger også på, at lidt flere af medlemmer end tidligere vurderer, at der er mange tunge løft og forflytninger på deres arbejde. Det gælder i dag for to ud af tre FOA-medlemmer.

Læs også: Plejehjems-ansatte advarer: Vi har mindre tid til døende

Skader i skuldre, arme og ben gør at mange ikke kan blive i jobs inden for eksempelvis social og sundhedssektoren, påpeger overlæge Jens Peter Ellekilde Bonde.

FOA: Ingen klynker
Inger Bolwinkel understreger, at der ikke er tale om, at FOA-medlemmerne er mindre hårdføre end andre lønmodtagere.

- Vores medlemmer ynker ikke, tværtimod er de utrolig pligtopfyldende. Andre undersøgelser har vist, at mange af dem kommer på arbejde, selvom de er nedslidte og burde være derhjemme, fordi de tager hensyn til deres kollegaer, siger hun.

Et hårdt fysisk arbejdsmiljø fordobler risikoen for at komme på sygedagpenge, viste en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i oktober.

Analysen konkluderede også, at de faggrupper, der har det hårdeste fysiske arbejdsmiljø, er organiseret i de A-kasser, der hører til fagforbundene 3F og FOA.

73 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere