Danmarks rigeste fisker tiltalt

Bagmandspolitiet (SØIK) har tiltalt Henning Kjeldsen for at overtræde kvotekoncentrationsreglerne ifølge Ekstra Bladets og flere mediers oplysninger

Danmarks rigeste fisker Henning Kjeldsen er tiltalt i sag om snyd med fiskekvoter. Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix
Danmarks rigeste fisker Henning Kjeldsen er tiltalt i sag om snyd med fiskekvoter. Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Det er Danmarks rigeste fisker Henning Kjeldsen fra Skagen, som er en af de ti personer, Bagmandspolitiet har tiltalt i en stor sag om snyd med fiskekvoter.

Det skriver både Berlingske og DR - ligesom Ekstra Bladet også har fået det bekræftet fra kilder med indsigt i sagen. Samtidig har Ekstra Bladet dokumentation for, at SØIK har foretaget  op mod 34 ransagninger i sagskomplekset.  

Ifølge Bagmandspolitiet tiltale har en hovedmand overtrådt kvotekoncentrationsreglerne i en lang række tilfælde, så vedkommende har haft flere kvoter end tilladt. Det er efter anklagemyndighedens vurdering sket ved, at fiskeren har været den reelle ejer af en række selskaber, hvor stråmænd har stået som ejere.

Henning Kjeldsen indtager en plads som nummer 83 på Berlingskes årlige top 100 liste over Danmarks rigeste. Det vurderes storfiskeren er god for 1,6 mia. kroner. I det seneste regnskab for Henning Kjeldsens holdingselskab, havde han i 2018 et resultat før skat på 152,3 mio. kr.    

Storfiskerens flåde fanger ifølge Nordjyske omkring 70.000 tons fisk om året i Nordjylland. Det er cirka en tiendedel af al fisk, der årligt fanges i de danske farvande.

Ekstra Bladet har tidligere skrevet om, at Henning Kjeldsen i 2017 og 2018 donerede 20.000 kroner til daværende Venstre statsminister Lars Løkke Rasmussens Løkkefond. 

Kæmpe grafik: Her er Løkkes stenrige kvotekonger

Udover Henning Kjeldsen er ni andre personer også tiltalt - ligesom et advokatfirma og revisionselskab også er tiltalt i sagen.

Sagen blev anmeldt til Nordjyllands Politi i 2017. I 2018 overtog SØIK sagen, og der er foretaget ransagninger hos en række sigtede, oplyser SØIK.

Anklagemyndigheden har også nedlagt påstand om bødestraf samt om konfiskation af 231.998.711,69 kroner.

Desuden kræves Henning Kjeldsen frakendt retten til at drive erhvervsmæssigt fiskeri, ligesom den tiltalte advokat kræves frakendt retten til at udøve advokatvirksomhed, og en tiltalt revisor kræves frakendt retten til at fungere som registreret revisor og til at udøve anden revisions-virksomhed.

Trak sig fra fiskeriet

I juni sidste år annoncerede Henning Kjeldsen på Facebook, at han ville trække sig tilbage fra fiskeriet  "Det har været en god rejse, og jeg har gået 100 procent ind for det".

Årsagen til udmeldingen var i følge Nordjyske, at Folketinget i 2017, havde gjort det ulovligt for storfiskere at låne penge ud til yngre fiskere, der kunne købe andele i både og på den måde få ejerskab og formel ret til at købe egne kvoter.

I følge Fiskerforum fortrød Henning Kjeldsen i november 2019 beslutningen. Han ville alligevel ikke forlade sit fag, og Henning Kjeldsen skulle også have bestilt et nyt kæmpe fiskerfartøj på et værft i Spanien.

- Efter at have fintænkt i en periode, fik jeg nok kolde fødder ved tanken om at skulle sidde på hænderne, og ikke være en del af den branche, der har tegnet mit liv dit sidste mange år, jeg tog derfor kontakt til Salt Ship Design, fortæller Henning Kjeldsen til FiskerForum.

Skibet bliver 88 meter langt og får navnet Gitte Henning. Det bliver det fjerde skib med dette navn, som Kjeldsen får bygget.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Henning Kjeldsen. Til DR Nyheder siger Henning Kjeldsen:

- Jeg ved ikke noget om sagen, da jeg har været ude at fiske. Jeg har ingen kommentarer. God dag.

Kvote-sagen begyndte at rulle tilbage i 2017, hvor Rigsrevisionen kom med en meget hård kritik af håndteringen af kvotereglerne. Du kan læse mere om kritikken i boksen herunder:

Her er fiske-kritikken af ministeriet

Rigsrevisionen udtrykker usædvanlig hård kritik af Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af fiskekvoter.

Ministeriet har på den baggrund politianmeldt et ukendt antal kvotekonger for en række mulige ulovligheder.

Beretningen fra Rigsrevisionen offentliggøres først onsdag, men er blevet lækket til flere medier på forhånd. Her kan du læse et uddrag af kritikken i beretningen:

* Rigsrevisionen beskriver "en række forhold, der ikke bare dokumenterer ministeriets utilfredsstillende forvaltning, men også kan indikere ulovligheder".

* Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af kvoteejerskab har været meget kritisabel og har ikke understøttet Folketingets intention om, at kvoterne ikke måtte koncentreres på for få hænder.

* Ministeriets indsats for at undersøge, om reglerne blev overholdt, har været mangelfuld, og ministeriet har på den baggrund videregivet forkerte oplysninger til Folketinget.

* Der er underskrifter på en række dokumenter, der tydeligvis ikke stammer fra den person, der burde have underskrevet dette dokument. Det fremgår af en gennemgang af køb og salg af fiskekvoter.

* Der er flere eksempler på fiskere, der opgiver, at de er ejere af fartøjer og kvoter, som de ikke reelt er ejere af. Det viser en gennemgang af en række transaktioner.

Det er strafbart at give en offentlig myndighed forkerte oplysninger, hvis der er tale om forsæt eller grov uagtsomhed.

* Rigsrevisionen har ligeledes fundet indikationer på "stråmandsvirksomhed" i en gennemgang af lejeopgørelser og overførsler mellem fartøjer.

* Ministeriet har i en årrække anvendt ufuldstændige data, skiftende beregningsgrundlag og forkerte registreringer af kvotehandler og kvoteejerskab ved opgørelsen af koncentrationen for IOK-kvoterne

IOK-kvoter henviser til sild, makrel og industrifisk.

Hans Engell: Det skrappeste jeg nogensinde har set

Mere fra Ekstra Bladet+

Det nye parti er et personligt projekt for Inger Støjberg

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind