Danmarks største flintøkse fundet: Næsten 6000 år gammel

To mænd har fundet to flintøkser ved Tastum Sø. Den ene er den største, der nogensinde er fundet i Danmark

Økserne er med sin længde på 50,5 centimeter den største flintøkse, der nogensinde er fundet i Danmark. (Foto: Viborg Museum)
Økserne er med sin længde på 50,5 centimeter den største flintøkse, der nogensinde er fundet i Danmark. (Foto: Viborg Museum)

Var det dig, der fandt økserne? Skriv en mail til 1224@eb.dk eller send en sms til 1224 (koster alm. takst)

Viborg Museum har netop fået indleveret to flintøkser fra yngre stenalder. Og det er ikke hvilke som helst flintøkser, fortæller Mikkel Kieldsen, der er arkæolog og museumsinspektør på Viborg Museum.

- Det helt særlige ved de to flintøkser er, at der aldrig før er fundet så store økser af denne type i Danmark, siger han.

Den største af økserne er med sin længde på 50,5 centimeter den største flintøkse, der nogensinde er fundet i Danmark.

Økserne er formentlig blevet lagt ned i mosen som offergaver i begyndelsen af yngre stenalder omkring 3800-3500 f.Kr., vurderer museumsinspektøren, hvilket vil sige, at de er næsten 6000 år gamle.

- For det første er de fundet i en mose, og det er ikke naturligt, at økser havner der. For det andet har sådan nogle store økser ikke været praktisk anvendelige i forhold til, hvor smalle de er. Hvis man forsøgte at hugge dem i et træ, ville de knække ret hurtigt, siger Mikkel Kieldsen.

- Flint er et besværligt materiale at arbejde med lidt ligesom glas. Fra moderne forsøg ved vi, at det tager mange hundrede timer at slibe så stor en økse til det resultat, vi kan se her, siger han.

Det var ved denne tørlagte mose, at man har fundet to flintøkser. (Foto: Viborg Museum)
Det var ved denne tørlagte mose, at man har fundet to flintøkser. (Foto: Viborg Museum)
 

Det var to lokale mænd, der gjorde fundet en aften i sidste uge, da mændene var i færd med at etablere et nyt dræn på en ejendom ved landsbyen Kobberup.

Flintøkserne blev fundet i et tidligere moseområde ved den i dag drænede Tastum Sø sydøst for Skive.

Ifølge museumsinspektør Mikkel Kieldsen er økserne danefæ og skal således til vurdering på Nationalmuseet.

De er dog de næste tre uger udstillet på Viborg Museum.

25 kommentarer
Vis kommentarer