Danmarks strande scorer højt i EU-test

85,7 procent af de danske badesteder får højeste score i netop offentliggjort EU-rapport. Seks strande dumper.

Danmarks strande er populære - særligt når smækre Side 9-piger lægger vejen forbi. Og med god grund, for strandene scorer højt i ny EU-test, viser rapport.

Sommeren er så småt over os, og temperaturen indbyder efterhånden til en strandtur og en dukkert. Og det kan man gøre med ro i maven.

Vandet ved de danske strande og i søerne har det nemlig fremragende. Det viser den netop offentliggjorte årlige rapport fra Det Europæiske Miljøagentur om badevandskvaliteten i Europa.

98,3 procent af de danske badesteder opfylder EU's mindstekrav, mens 85,7 procent får den højeste karakter.

Det fortæller Peter Kristensen, som er badevandsekspert hos Det Europæiske Miljøagentur.

- Vi klarer os rigtig godt. Det skyldes blandt andet, at man har fokus på at opspore kilderne til forurening, siger han.

Generelt er der sket en markant forbedring af kvaliteten af vandet ved de danske badesteder de senere år.

I 2014 var det 79,2 procent af det danske badevand, der havde den højeste kvalitet, mens det sidste år gjaldt for 85,7 procent. Det forklarer også, at vi i samme periode er rykket fra en 12. plads til en niende plads sammenlignet med de øvrige europæiske lande.

Det er sjette år i træk, at EU-rapporten viser, at badevandskvaliteten i Danmark bliver stadig renere.

Det er ikke kun godt nyt for vandhunde, men også for turismeerhvervet, fortæller miljøminister Esben Lunde Larsen (V).

- Vi kan bruge de flotte karakterer til at markedsføre Danmark, for er der noget, turister sætter pris på, så er det rent og lækkert badevand, siger han.

Men selv om Danmark samlet set klarer sig godt, så er der også enkelte svipsere. Seks ud af 1028 strande lever ikke op til EU's krav.

Det gælder Hessel i Vesthimmerland, 100 meter nord for Gl. Løgten Strandkro på Syddjurs, Christiansgave i Nordsjælland, Gerå Strand i Brønderslev-Dronninglund og Skuldbøl Strand samt Bork Havn Surferstrand i Ringkøbing-Skjern.

- Kilder til dårlig kvalitet hænger ofte sammen med overløb af spildevandssystemer, siger badevandsekspert Peter Kristensen og tilføjer:

- Jeg ville være betænkelig ved at bade sådan nogle steder, da der kan være en risiko for, at man bliver syg.

3 kommentarer
Vis kommentarer