Danmarks vilde overforbrug - i dag starter vores overtræk

Globalt forbruger vi, som om der var 1,7 jordklode til rådighed. Danskernes forbrug ville kræve 3,6 jordkloder, hvis alle levede som os

Foto: WikiCommons
Foto: WikiCommons

Vi har stadig fem måneder tilbage af 2017, men allerede nu, 2. august, har vi opbrugt de ressourcer, som Jorden har til rådighed for hele året.

Det viser en opgørelse, som WWF Verdensnaturfonden har sendt ud på baggrund af en undersøgelse fra forskningsnetværket Global Footprint Network.

Det betyder, at 2. august er udnævnt til Earth Overshoot Day. Det betyder på dansk, at det er den dag, hvor vi mennesker begynder at bruge flere ressourcer, end kloden kan nå at skabe igen på et enkelt år.

Sidste år var Earth Overshoot Day 8. august, og vi har dermed brugt ressourcerne endnu hurtigere, end vi plejer.

Danskerne bruger løs
Hvis hele verden levede, som vi gør her i Danmark, er der ingen tvivl om, at ressourcerne for året ville have været brugt op meget tidligere, end nu.

Danmark bruger nemlig, hvad der svarer til, hvad 3,6 jordkloder kan producere, hvis alle levede som os. Det svarer til, at vi ligger nummer 18 på listen over mest forbrugende lande.

Luxembourg og Qatar benytter så meget, at hvis hele verden levede som dem, ville vi bruge 7,7 og 6,7 jordkloder. Det gør landene til de største forbrugere i verden.

- Vi står midt i en naturkrise. Vi overfisker verdens fiskebestande. Vi fælder regnskovene og udpiner klodens landbrugsjord. Vi presser verdens vandressourcer og udleder for meget CO2, så kloden får hedeslag. Overforbruget presser simpelthen naturen og dyrene mere, end Jorden kan klare, siger Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Danmark eksporterer meget
Over for Ritzau medgiver Global Footprint Network, at der kan være usikkerhed forbundet med Danmarks økologiske fodaftryk. Det kan der, fordi Danmark eksporterer meget, og man i regnestykket ikke har regnet eksport med.

Men derfor skal vi stadig forbruge mindre og klogere, lyder anbefalingen:

- Vi skal handle nu. Også i Danmark, hvor vi presser dyrene og naturen, overudnytter vores landbrugsjord og har alt for lave ambitioner på klimaområdet, siger Bo Øksnebjerg.

For 17 år siden faldt Earth Overshoot Day først i slutningen af september.