Danmarkshistorisk: Slamsuger-chauffør gør utroligt fund

Ældste kunstværk i Skandinavien: Torben Toft Heidelbach fra Korsør har fundet en 14.000 år gammel elg i rav

(Reportage: Per Rasmussen)

- Jeg troede, at det var sådan en bideskinne af gummi, som spædbørn bruger, når de skal have tænder.

Slamsuger-chauffør Torben Toft Heidelbach fra Korsør anede ikke, at han i hånden holdt det formentligt ældste kunstværk i Skandinavien, da han kort før jul var på jagt efter rav ved stranden.

- Ja, jeg blev faktisk lidt irriteret over, at folk smider sådan noget i naturen, griner den 46-årige mand.

Den lille elg af rav måler syv gange fem centimeter. Den er omkring 14.000 år gammel og er formentligt det ældste kunstværk, der er fundet i Skandinavien. (Foto: Ravlygten.dk i Oksbøl)
Den lille elg af rav måler syv gange fem centimeter. Den er omkring 14.000 år gammel og er formentligt det ældste kunstværk, der er fundet i Skandinavien. (Foto: Ravlygten.dk i Oksbøl)
 

Torben tog 'bideskinnen' med sig hjem for at vise børnene, hvor tåbeligt folk kan opføre sig. Og det var faktisk yderst heldigt.

Museumsinspektør Peter Vang Petersen fra Nationalmuseet går nu så langt og kalder fundet af - hvad der viser sig at være en lille elg af rav - for helt fantastisk.

- Rav-smykket er omkring 13.000-14.000 år gammelt, fastslår den begejstrede museumsinspektør.

Lyste op i mørket
Torben Toft Heidelbach tog sammen med hunden Sally 18. december sidste år ud til Næsby Strand ved Knolden for at lede efter rav med sin rav-lygte, som han så ofte før har gjort.

- Jeg gik i aften-mørket med min lygte og mit net i vandkanten. Jeg bemærkede noget gult lyse op ved min gummistøvle i brændingen, men kunne ikke få fat i det på grund af tang. Senere så jeg det igen lyse op, men først tredje gang lykkedes det for mig at få fat i det.

- Jeg troede som sagt, at det var en bideskinne, men lagde den alligevel ned i posen til de andre små stykker med rav, beretter den heldige finder til Ekstra Bladet.

Hvad er det så
Torben Toft Heidelbach tænkte ikke nærmere over fundet, før han kom hjem og skyllede rav-stykkerne i vasken.

- Så kunne jeg se, at det ikke var en bideskinne. Men jeg kunne ikke finde ud af, hvad det så var. Jeg kaldte på min kone, som sad og så håndbold i fjernsynet.

Hun var sikker på, at det var rav. Jeg vidste ikke, om der var tale om danefæ. Så derfor lagde jeg et foto af ravstykket ud på en Facebook-side for ravsamlere, og så begyndte der ellers at komme masser af reaktioner. Folk kunne godt se, at det var noget helt specielt.

Torben Toft Heidelbach kontaktede derfor blandt andet museumsinspektør Peter Vang Petersen fra Nationalmuseet og sendte et foto til ham af den lille figur.

Glad for fundet
- Museumsinspektøren havde egentligt juleferie, men han kom 23. december til Korsør for at hente rav-elgen. Han var her i halvanden time og øste ud af sin viden. Så begyndte det hele at give mening. Men tænk sig - jeg kunne lige så godt have smidt figuren ud i havet igen.

Jeg forstår stadig ikke helt dramaet omkring fundet, men jeg er naturligvis glad for, at jeg har fundet smykket og dermed bidrager lidt til historie-skrivningen, siger Torben Toft Heidelbach til Ekstra Bladet.

Torben Toft Heidelbach betegner sig selv som historie-interesseret.

- Men når jeg samler rav, leder jeg slet ikke efter danefæ. Det er bare en hobby, hvor hunden og jeg samtidig får lidt frisk luft og en gåtur, griner den heldige finder.

Får dusør
Slamsuger-chaufføren fra Korsør står til at få udbetalt en dusør for fundet. Ifølge museumsinspektør Peter Vang Petersen kommer dusøren til at ligge på et femcifret beløb. Altså et sted mellem 10.000 og 99.000 kroner.

- Nærmere kan jeg ikke komme det lige nu, siger Peter Vang Petersen til Ekstra Bladet.

Torben Toft Heidelbach har ikke selv villet spørge, om han har gjort sig fortjent til en dusør.

- For mig er det slet ikke pengene, det kommer an på. Jeg er bare glad for, at jeg har gjort fundet.

101 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere