Dansk ambassadør: Grækerne er frustrerede og nervøse

Grækerne er frustrerede over de græske bankers lukning, fordi de har svært ved at få adgang til deres penge.

De græske banker holder i disse dage lukket. Det skal sikrer, at bankerne ikke tømmes fuldstændigt for kontanter, som følge af de store økonomiske usikkerheder, som hersker i landet i øjeblikket.

Grækerne har derfor svært ved at komme til kontanter. Flere af hæveautomaterne meldes tomme, og derfor er befolkningen anspændte. Det fortæller Danmarks ambassadør i landet, Mette Knudsen.

- Kapitalkontrollen er en stor udfordring, da folk ikke så let har adgang til penge. Derfor er folk selvfølgelig frustreret, bekymret og nervøse for, hvad der skal ske, siger Mette Knudsen.

På trods af at grækerne er frustrerede, så har det ikke ført til decideret uroligheder i landet.

- Jeg har ikke observeret, at der skulle være nogle uroligheder, og demonstrationerne er foregået stille og roligt, siger hun.

Det er især pensionisterne, som blev særlig ramt af den kapitalkontrol, som blev indført mandag.

- De har ikke et hævekort, så selvom deres pensioner er overført til deres konti, så kan de ikke få adgang til dem. Nu har de græske banker så meldt ud, at de vil åbne enkelte afdelinger, som skal servicere pensionsterne, siger ambassadøren.

Grækerne kan hæve 60 euro om dagen med et hævekort, men pensionisterne vil kun kunne hæve 120 euro om ugen i de nye afdelinger, som åbner særligt til dem.

Hvis man som dansker har planlagt en sommerferie til Grækenland, så har ambassadøren et simpelt råd til turisterne.

- Tag kontanter med på ferien. Umiddelbart kan man godt hæve på udenlandske kreditkort, men man kan komme ud for at automaterne er tomme. Og så skal man også huske at passe på de kontanter, som man nu medbringer, siger Mette Knudsen.

Hun råder ligeledes danske turister til at holde sig på afstand af demonstrationer og store folkemængder.

8 kommentarer
Vis kommentarer