Dansk Anonymous-afdeling løsriver sig: Det betyder bruddet med hovedorganisation

En dansk afdeling af Anonymous har brudt med hovedorganisationen. På den måde melder de sig ud af det globale netværk

Anonymous DK bryder med hovedorganisationen. (Arkivfoto: Twitter)
Anonymous DK bryder med hovedorganisationen. (Arkivfoto: Twitter)

Lørdag meddelte en dansk afdeling af Anonymous, at de bryder med hovedorganisationen, også kaldt AnonHQ. Og selvom Anonymous ikke er en gruppe kendt for at være hverken veloorganiseret eller klart defineret, men mere opfatter sig selv som en idé og kollektiv bevidsthed, som alle i princippet kan tale del i, må bryddet betyde, at gruppen ikke længere kan kalde sig en ’rigtig’ gruppe under Anonymous faner.

- Hvis de ikke er en del af Anonymous, så er de jo bare en gruppe i Danmark, som kalder sig Anonymous, og de kan jo kalde sig, hvad de vil, siger lektor i informatinosvidenskab på Københavns Universitet Lars Konzack.

Anonymous Danmark går solo. (Arkivfoto: Twitter) Samfund Dansk Anonymous-afdeling i oprør: Anonymous er købt og betalt

Han har forsket i hackergruppen siden 2009 og oplever den danske del af Anonymous som meget lille. Samtidig nævner han også at Anonymous altid har været en splittet organisation. Det forundrer ham derfor også, at man i den danske lejr har haft et behov for at lave et statement.

- Man kan diskutere, om det overhovedet giver mening at markere sig på den måde og sige ’vi er ikke en del af det her fællesskab’, for hvad er det for et fællesskab vi taler om?, siger Lars Konzack.

Franskmænd demonstrerer i Paris mod censur på internettet. (Arkivfoto: AP)
Franskmænd demonstrerer i Paris mod censur på internettet. (Arkivfoto: AP)

Mange dagsordner
Der har altid været strømninger i Anonymous som har peget i vidt forskellige retning. Historisk set har gruppen været påvirket af personer med meget forskellige politiske dagsordner, forklarer lektoren.

- Der har hele tiden været en splittelse. På den en side er der nogle ultra-liberalistiske med tanker om at ’alt er frit’, og så er der andre, som har kørt det som et socialistisk projekt om at skabe et nyt fundament for samarbejde på internettet, siger Lars Konzack.

Det får derfor heller ikke den store betydning for den danske afdeling, at man på denne måde ’officielt’ bryder med hovedorganisationen. Når inderkredsen i Anonymous har forsøgt at diktere nogle bestemte dagsordner, har de forskellige grupperinger skulle beslutte om de ville være med.

Donald Trump er røget på Anonymous liste (Foto: AP) Politik Anonymous i hårdt angreb på Trump: Vi har lagt hans hjemmesider ned

Bernie
Anonymous DK har blandt andet brudt med AnonHQ på grund af en politisk linje, som angiveligt skulle have tilgodeset den demokratiske præsidentkanditat Bernie Sanders. Lars Konzack forstår dog stadig ikke dette behov for at påpege en anden holdning. For i Anonymous har man altid kunne vælge, hvad man har ønsket at bakke op om.

- Man kan godt foreslå noget tættere på inderkredsen i Anonymous, som man diskuterer og opnår konsensus omkring. Men der kan også være grupper, som ikke ønsker at støtte den aktion. Der findes grupper, som vælger, hvad de vil deltage i, forklarer Lars Konzack.

Anonymous DK er en af flere grupperinger, som udgør det danske Anonymous, som lektoreen i øvrigt påpeger ikke er specielt stor.

- Lande omkring os som Holland, Tyskland, Finland, Sverige og England har haft meget stærkere Anonymous –grupper, end vi har i Danmark. Så på den måde kommer det nok ikke til at betyde ret meget.

(Foto: AP) Samfund Anonymous': I dag er det 'hån Islamisk Stat-dag' Anonymous sendte en krigserklæring mod Islamisk Stat ud efter terrorangrebet i Paris. Terror Anonymous hacker IS-hjemmeside med Viagra-reklamer

22 kommentarer
Vis kommentarer