Annonce:
Annonce:

Dansk astrofysikers kone skal forlade Danmark: - Det føles så udansk

Uffe Hellsten flyttede til Danmark med familien for et år siden. Men nu skal hans amerikanske kone forlade landet om seks uger

En dom fra EU-domstolen betyder at 26-års-reglen er droppet. Det første offer for dette er det højtuddannede dansk-amerikanske par Uffe Hellsten, 50, og Quynh Chau Tran Doan, 43. Foto: Gregers Tycho
En dom fra EU-domstolen betyder at 26-års-reglen er droppet. Det første offer for dette er det højtuddannede dansk-amerikanske par Uffe Hellsten, 50, og Quynh Chau Tran Doan, 43. Foto: Gregers Tycho
Annonce:
Følg Samfund

For et år siden flyttede danske Uffe Hellsten tilbage til Danmark med sin amerikanske kone Quynh Doan og deres to børn efter 20 år i Californien.

Men som det ser ud nu, skal den lille familie enten splittes eller flytte fra Danmark. Familien har nemlig fået afslag på familiesammenføring, og Quynh Doan skal forlade landet senest den 10. juni i år. 26-årsreglen kan nemlig ikke længere benyttes.

Familien står mandag frem i Jyllands-Posten med deres historie.

Uffe Hellsten fortæller til Ekstra Bladet, at han håber, at politikerne vil gøre noget for at hjælpe ham og familien.

Hvad er 26-årsreglen?

  • 26-årsreglen gjorde, at personer, der enten havde boet i Danmark i mere end 26 år eller haft et dansk statsborgerskab i minimum 26 år, kunne få familiesammenføring i Danmark uden problemer. Også selvom man har boet i udlandet i en længere periode.

 

  • Ved 26-årsreglen så man nemlig bort fra kravet om, at hvis ens ægtefælle ikke er EU-borger, skulle parrets samlede tilknytning til Danmark være større end til noget andet land for at få familiesammenføring.

 

  • Den 28. juni 2016 var det dog slut med 26-årsreglen og tilknytningskravet gælder nu for alle.

 

  • Den 24. maj 2016 afgjorde Menneskerettighedsdomstolen nemlig, at brugen af 26-årsreglen var forskelsbehandling på baggrund af etnicitet.

 

  • Derfor valgte Inger Støjberg den 26. juni 2016 at ophæve reglen, og det er nu sværere for udlandsdanskere som Uffe Hellsten at få familiesammenføring i Danmark.

Troede familien var dækket af 26-årsreglen
For 20 år siden flyttede astrofysiker Uffe Hellsten fra Danmark til Californien, hvor han mødte sin kone Quynh Doan, og sammen har de børnene Tor og Mia på fem og syv år.

Annonce:

I sommeren 2016 valgte Uffe Hellsten at flytte tilbage til Danmark sammen med familien efter at have undersøgt reglerne om opholdstilladelse til sin kone.

Uffe kom frem til, at der ikke ville være nogen problemer, da familien var dækket godt af 26-årsreglen. Den 28. juni 2016 afleverede Uffe Hellsten derfor ansøgningen om familiesammenføring.

Men drømmen brast.

Uffe Hellsten og Quynh solgte alt i USA og vendte hjem til Vodskov ved Aalborg med børnene Mia og Tor. De troede, at 26-årsreglen ville sikre dem. Nu har de som de første fået afslag på grund af nye regler. Foto: Gregers Tycho
Uffe Hellsten og Quynh solgte alt i USA og vendte hjem til Vodskov ved Aalborg med børnene Mia og Tor. De troede, at 26-årsreglen ville sikre dem. Nu har de som de første fået afslag på grund af nye regler. Foto: Gregers Tycho
 

Ikke nok tilknytning til Danmark
Samme dag besluttede udlændinge-og integrationsminister Inger Støjberg, at 26-årsreglen ikke længere kunne tages i brug ved familiesammenføring. Derfor gjaldt det normale krav for at få sin ægtefælle uden for EU med til Danmark nu også for Uffe og sin familie. 

Parret skal samlet set have større tilknytning til Danmark end til noget andet land. Men det meddelte Udlændingestyrelsen i påsken 2017 familien, at de ikke har på grund af Uffes 20 år i USA.

Annonce:

- Reglerne blev ændret fra den ene dag til den anden med tilbagevirkende kraft, efter vi var flyttet til Danmark. Jeg havde aldrig drømt om, at jeg skulle stå her og argumentere for, hvor dansk jeg er, fortæller Uffe Hellsten til Ekstra Bladet.

Uffe Hellsten føler sig ramt af Udlændigestyrelsens vurdering. Han mener stadig, at han har størst tilknytning til Danmark, selvom han har boet mange år i USA.

Derfor kom 26-årsreglen

Få et overblik over den omstridte regel her:

  •  I 2002 blev det danske tilknytningskrav strammet. Danskere kunne dermed ikke få en ægtefælle fra et ikke-EU-medlemsland til Danmark, medmindre parrets samlede tilknytning til Danmark var større end til det andet land.

 

  •  Reglen betød, at en dansker, der har boet i udlandet igennem flere år, ikke kunne få sin udenlandske ægtefælle med sig hjem til Danmark.

 

  •  I 2004 blev 28-års-reglen indført. Den betød, at tilknytningskravet ikke var gældende for personer, der har haft dansk pas i 28 år - uanset hvor de har haft bopæl. Reglen skulle hjælpe de udlandsdanskere, der ville vende hjem med en udenlandsk ægtefælle.

 

  •  I 2011 blev 28-års-reglen ændret til en 26-års-regel under S-R-SF-regeringen.

 

  •  24. maj 2016 tabte Danmark en sag om familiesammenføring, da Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afgjorde, at de danske regler diskriminerer personer, der er født uden for Danmark og først opnår statsborgerskab senere i livet.

 

  •  På baggrund af dommen har Udlændingeministeriet og Justitsministeriet vurderet, at Udlændingestyrelsen skal se bort fra 26-års-reglen. Tilknytningskravet kan dog fortsat fraviges, hvis særlige grunde - eksempelvis hensynet til familiens enhed - taler imod.

Skal være lønmodtager
Siden Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg afgjorde dommen, at 26-årsreglen var ulovlig forskelsbehandling på baggrund af etnicitet har regeringen forsøgt at finde en måde, så danskere som Uffe Hellsten kan vende tilbage til Danmark med sin familie.

I maj forventes det, at et forslag bliver vedtaget om, at danskere, der kan få et job i Danmark på positivlisten, der indebærer 37 stillinger, eller med løn på over 408.000 kroner årligt, kan få deres ægtefælle med til Danmark.

Men det hjælper ikke den lille familie, der har slået sig ned i Vodskov ved Aalborg.

Annonce:

Uffe Hellsten er ikke lønmodtager i Danmark og havde heller ikke planer om at blive det. Han vil gerne være selvstændig og bruge mere tid med familien.

Quynh skal rejse ud af Danmark den 10. juni. Familien ved endnu ikke, hvor hun skal tage hen. Foto: Gregers Tycho
Quynh skal rejse ud af Danmark den 10. juni. Familien ved endnu ikke, hvor hun skal tage hen. Foto: Gregers Tycho
 

Vil bruge tid på sin autistiske søn
Han vil gerne bruge sin tid på en ejendom, som parret har købt i Brønderslev med formål at udleje og på at være der for især sønnen Tor, der har autisme.

- En af grundene til at komme tilbage til Danmark var jo ikke at have et otte til fire job. Det var at tage sig af børnene, hvor de har en alder, hvor de stadig gider være sammen med os. Og især Tor, der har autisme, siger Uffe Hellsten.

Den 50-årige astrofysiker uddannet fra Niels Bohr Instituttet fortæller, at han ikke økonomisk har brug for at tage et lønmodtager job, da familien har tjent godt i USA. Men måske kan det være deres sidste udvej:

- Hvis situationen bliver sat på spidsen, og det ender med at være det mindst forstyrrende for familien, så ville jeg gå ud og tage et lønmodtagerjob, siger Uffe Hellsten.

Annonce:

Parret vil arbejde som selvstændige på at udleje ejendommen i Brønderslev. Og Quynh mener heller ikke, at hendes karriere er ovre endnu, og vil meget gerne have et job i Danmark, når hun er blevet bedre til dansk.

Afvist og en udansk beslutning
Quynh Doan er meget ked af situationen og føler sig afvist.

- Jeg er ked af det og føler mig afvist. Vores familie er en samlet enhed, så jeg føler også, at hele vores familie er blevet afvist, fortæller den 43-årige tidligere marketingsdirektør til Ekstra Bladet.

Hun havde glædet sig meget til at flytte til Danmark og opgivet meget i USA. Hun fortæller, at det knuste hendes mors hjerte, da familien besluttede at tage til Danmark. Men Quynh ville gerne, da hun virkelig elsker Danmark.

- Vi valgte Danmark. Vi vil gerne være her. Jeg troede, at danskerne var familiemennesker, men den her beslutning føles så udansk, fortæller Quynh Doan.

Quynh Doan føler sig afvist. Hun troede, at danskerne var familiemennesker, men denne her beslutning føles meget udansk, synes hun. Foto: Gregers Tycho
Quynh Doan føler sig afvist. Hun troede, at danskerne var familiemennesker, men denne her beslutning føles meget udansk, synes hun. Foto: Gregers Tycho
 

Quynh må forlade Danmark alene
Den 10. juni står Quynh Doan til at skulle forlade landet. Familien appelerer dog til Udlændingestyrelsen, og håber, at Quynh får lov at blive.

Annonce:

Men ellers må hun forlade Danmark alene.

- Hvis vi kommer dertil, må Quynh jo rejse ud. Vi kan ikke vente på, at hun bliver lagt i håndjern og smidt ud. Vi kan ikke sælge vores hus og tage børnene ud af skolen inden for seks uger. Så jeg må kæmpe videre i den position, hvor jeg sidder her hjemme som alene far, fortæller Uffe Hellsten.

Hvor Uffes kone Quynh skal rejse hen, det ved familien ikke endnu.

- Vi er taget lidt med bukserne nede, hvis man kan sige det sådan, siger Uffe Hellsten.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Stadig en stank af magtmisbrug i minksagen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: