Dansk direktør boede tre år i Sibirien: Sådan føles kulden

Sibirisk kulde rammer Danmark over weekenden. Tidligere pelsjæger, og nuværende direktør for Nationalmuseet, Rane Willerslev, har haft den bidende kulde helt tæt på kroppen

Foto: Sanne Vils Axelsen
Foto: Sanne Vils Axelsen

Det kan blive op mod minus 15 grader i den kommende uge.

Luften kommer direkte fra det iskolde Sibirien, hvor tidligere pelsjæger, og nuværende museumsdirektør hos Nationalmuseet, Rane Willerslev, har levet i vildmarken.

- Jeg har levet i den sibiriske kulde i tre år, hvor der er minus 50 grader i de kolde måneder. Jeg har i den grad mødt kulde. Men der hvor de kolde vinde blæser, er der ekstremt fastlandsklima, derfor føles minus 55 grader ikke på samme måde som herhjemme. I Danmark har vi høj luftfugtighed. Det vil sige, at når de kolde, sibiriske vinde blæser ned til os, bliver kulden unægteligt værre, siger museumsdirektøren.

Du kan få en ordentlig snevasker
Når det bliver rigtig koldt, begynder man at få forfrysninger på udsatte områder af kroppen. Det er især i ansigtet, hvor små, hvide pletter viser sig som førstegradsforfrysninger.

Det er blandt andre en af de ting, Rane Willerslev har oplevet i den ubarmhjertige ødemark.

- Jeg kan huske, at en af mine jagtkammerater fik en snebold i hovedet. Så begyndte han at stå og gnide issne rundt i ansigtet på sig selv. Det gør man på forfrysningerne, for at sætte blodomløbet i gang, siger den tidligere pelsjæger.

Ude godt, men hjemme bedst
Det lyder ikke umiddelbart tillokkende med en vinterferie i Sibirien. Men for Rane Willerslev endte det ubarmhjertige ved de sibiriske stepper med at være noget af det, han satte allermest pris på.

- Det er et meget hårdt liv, et spændende liv, og det er på mange måder også et meget frit liv. Man er ude i en ødemark og kan gøre, hvad man vil, men der er ikke nogen, der siger til dig, hvad du skal. Man lever fra hånden til munden. Det er der stor tilfredsstillelse i, siger museumsdirektøren.

Ifølge Rane Willerslev, er kulden heller ikke slem, når man først har vænnet sig til den.

- Hvis det ikke er koldere end minus 50 grader, kan man faktisk godt klare det. Der, hvor man mærker det allermest, er, hvis man ikke har pelshue på. I løbet af et halvt minut får man dundrende hovedpine, og det føles, som om ens hoved bliver presset sammen under et kæmpe tryk. Man kan ikke bevæge sig i et minut uden hue på, siger Rane Willerslev.

Ferieparadiset du ikke vil hjem fra
Tidligere brugte Sovjetunionen Sibirien til deres politiske fængsler, men Rane Willerslev endte med at holde af det. Ifølge Rane Willerslev, kan selv en ødemark føles som et hjem, når man har været der i tre år.

- Jeg skulle hjem på et eller andet tidspunkt. Men når man har været et sted længe, bliver det ens hjem. Jeg begyndte at blive bekymret for, om jeg overhovedet kunne finde tilbage i civilisationen. Jeg overvejede faktisk, om jeg bare skulle blive hængende, siger museumsdirektøren.

Der er dog et kæmpe minus ved Sibirien, og det er ikke udelukkende det minus, der står på termometeret.

- Det er et sindssygt hårdt liv. Gennemsnitslevealderen for mænd i de områder er på et par og halvtreds. Mange får en voldsom død. De går igennem isen, omkommer af kulde eller bliver slået ihjel, siger Rane Willerslev.

Rane Willerslev har været museumsdirektør på Nationalmuseet siden 1. juli 2017. Han har til opgave at ændre Nationalmuseets økonomi, så det bliver en overskudsforretning.

En blanding mellem meget lave temperaturer og hård vind, kan få temperaturerne til at føles som minus 18 grader. Polfoto: Ole Lind Samfund En hel uge med kuldechok: Her vil det føles som minus 18 grader

Krimi Pas på i morgentrafikken: Vejene kan være glatte!

50 kommentarer
Vis kommentarer