Dansk dreng var offer for livsfarlig lægesjusk: - Han lugtede helt forfærdeligt

Som knap tre år gammel skulle Liam have fjernet sine polypper og halvdelen af sine mandler. En banal fejl kunne have kostet ham livet

Liam her dagen efter, han har kastet 14 dage gammel gaze op. Ifølge Liams mor havde han det dagen derpå allerede meget bedre. Knap tre-årige Liam tabte 3,5 kilo på to uger. Foto: Privatfoto
Liam her dagen efter, han har kastet 14 dage gammel gaze op. Ifølge Liams mor havde han det dagen derpå allerede meget bedre. Knap tre-årige Liam tabte 3,5 kilo på to uger. Foto: Privatfoto
Følg Samfund

Har læger også glemt gaze i halsen eller svælg på dine børn efter en operation? Så tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Det sker måske oftere, end man tror: At en læge glemmer gaze fra en operation i børns svælg eller hals.

Det indtryk kan man i hvert fald få, efter forældre til drengen Hjalte forleden stod frem i Nordjyske og fortalte, hvordan deres 2-årige søn led i flere dage, efter en læge havde glemt gaze efter fjernelse af polypper - i dag fortæller Karina Weichel Jürgensen så stort set samme historie: Her hedder drengen bare Liam.

- Jeg blev dybt chokeret og virkelig berørt, da jeg læste historien om forældrene fra Nordjylland. Det er jo præcis det samme, vi var ude for i 2015. De mange besøg hos læger, der bare siger: der er ikke noget, der er ikke noget, og pludselig er han ved at blive kvalt i det her gaze. Det var præcis det samme, siger Karina Jürgensen.

Forældre anklager læge for sjusk: Han glemte gaze i halsen på vores to-årige søn

De værste 14 dage
Den dengang to år gamle Liam fik udover sine polypper også fjernet halvdelen af sine mandler, men under operationen glemte lægen et stykke gaze i Liams næsesvælg. Det blev starten på 14 dages mareridt for familien fra Smørum.

- Det var de værste 14 dage i mit liv. Han ville hverken spise eller drikke og kunne kun sige, han havde ondt i munden. Vi var til læge hver anden dag i den periode, men de sagde alle, at alt så fint ud.

Treårig fik øredræn - nu er han invalid

- Men det var ikke fint. Han lugtede helt forfærdeligt. Man kunne nærmest ikke holde ud at være i nærheden af ham. Det var så slemt, at vi var nødt til at køre med vinduerne åbne i bilen, for at kunne holde det ud, siger den 31-årige mor til to.

Babyalarm reddede måske liv
Familien fik sommerferie cirka en uge efter operationen, og deres første besøg på ferien på Bornholm var sygehuset. Her er var der igen intet at komme efter.

Det var der til gengæld en sen aften i sommerhuset på solskinsøen, fortæller Karina Jürgensen.

- Jeg havde heldigvis sat en babyalarm ned hos ham, da han skulle i seng omkring kl. 23. Pludselig kan jeg høre i babyalarmen, at han laver nogle lyde, som om han kaster op. Jeg skynder mig derned og kan se, han sidder op med ryggen til og lyder som om, han er ved at blive kvalt.

- Jeg flyver selvfølgelig derover og banker ham på ryggen, og så sidder jeg pludselig med denne her klump gaze i hånden og tænker 'hvad helvede er det'. Det var helt gråligt og langhåret, som om det var i forrådnelse, og omkring 10x15 centimeter. Og så stank det bare!

Ændret procedure
Dagen efter havde Liam det meget bedre, og han begyndte med det samme at spise igen.

Danske læger opgav kræftsyge Margit: Betalte 1,5 million og blev reddet i USA

Lægen, der havde udført operationen på Liam, beklagede efterfølgende hændelsen dybt og underrettede selv Region Hovedstaden om sin fejl, så der kunne udarbejdes skrappere retningslinjer for operationen.

- Derfor undrede det mig også ekstra meget, at noget lignende kunne ske igen, for jeg troede virkelig, at procedurerne var strammet op i hele landet, efter vores oplevelse. Så nu står jeg frem for at sikre, at det her virkelig ikke sker igen.

Procedurerne er i orden
Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at der allerede foreligger en generel vejledning til operationer, der bl.a. skal sikre, at hændelser som Liam og Hjalte var ude for, ikke sker.

- Styrelsen har udarbejdet en vejledning, der gælder ved alle operationer, som netop har til hensigt at forebygge den slags hændelser. Det bør således være velkendt, at en klinikansvarlig læge har ansvaret for at sikre sig mod disse hændelser, herunder ved at lave optællinger af forbrugte servietter, tamponer (gaze, red.) m.v. før og efter en operation for at vurdere, om der mangler nogen, og i givet fald at fjerne disse.

- Vejledningen er et godt og fortsat gyldigt grundlag, problemerne opstår formodentlig når vejledningen af den ene eller anden grund ikke bliver fulgt, skriver sektionsleder og overlæge Jan Greve, Styrelsen for Patientsikkerhed, i en mail til Ekstra Bladet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind