Dansk ejendomsmatador lagt for had: - Nordeuropas værste shoppingcenter

Den danske ejendomsmatador Henrik Nygaard Johansen bliver kritiseret voldsomt fra flere sider, efter han igennem en årrække ifølge lokale tyskere har ladet et stort indkøbscenter forfalde

HAMBORG, Tyskland (Ekstra Bladet):

- Det må være Tysklands, måske endda Nordeuropas, værste shoppingcenter, I er kommet til, lyder det fra Behishti Nematullah, da Ekstra Bladets udsendte møder den tidligere butiksindehaver i det faldefærdige shoppingcenter EKZ Steilshoop, der ligger i bydelen af samme navn i den tyske millionby Hamborg.

Allerede før man træder ind indkøbscentret er det tydeligt, at bygningen trænger til mere end en almindelig kærlig hånd.

Den lyserøde, hvide og betongrå facade er dækket af snavs og svampelignende vækst, og ser man lidt bedre efter, kan man se, at udhænget over hovedindgangen flere steder er utæt.

Behishti Nematullah foran den lille elektronikforretning han i sommeren 2017 måtte afstå på grund af stigende husleje. Foto: Jonas Olufson
Behishti Nematullah foran den lille elektronikforretning han i sommeren 2017 måtte afstå på grund af stigende husleje. Foto: Jonas Olufson

Faldefærdig kolos
Centret og de overliggende mere end 100 udlejningsboliger er, siden den danske erhvervsmand Henrik Nygaard Johansen købte bygningskomplekset i 2005, blevet overladt til forfald.

På trods af centrets og bygningernes sløje tilstand, fortæller flere butiksejere til Ekstra Bladet, at huslejen kun er gået én vej. Op.

- Jeg sagde til hr. Johansen, at huslejestigningerne ville tvinge mig til at lukke, men han var ligeglad, siger Behishti.

I en årrække ejede Behishti en af de små forretninger i centret. Men gentagne indbrud, dårlig vedligeholdelse, kundeflugt og en huslejestigning fra 6340 kroner til mere 10.000 kroner om måneden tvang Beshihti til at afstå sin forretning i juni 2017.

Behishti er langt fra den eneste, der har måttet lukke sin forretning. I dag er langt under halvdelen af centrets omkring 30 butikker udlejet.

Huller i taget
I flere år har EKZ Steilshoop trængt til mere end en almindelig kærlig hånd.

Allerede i 2015 påpegede den store tyske avis Bild centrets jammerlige stand, og da Ekstra Bladet besøger det en sensommerdag i august, ser centret langt fra ud til at være blevet renoveret.

På en gang på shoppingcentrets førstesal tvinges besøgende til at gå i en stor bue rundt om to gule ‘achtung’-skilte, der omkranser flere håndklæder og en blå spand, der flyder på gulvet.

En lokal fortæller, at der på regnvejrsdage siver vand ned gennem det utætte tag netop her - og har gjort det flere måneder.

Achtung! Regnvand løber på regnvejrsdage direkte ind i centret. Foto: Jonas Olufson
Achtung! Regnvand løber på regnvejrsdage direkte ind i centret. Foto: Jonas Olufson
Overskrifter som 'Indkøbs-skam i Steilshoop', 'Magtesløse politikere', 'Utilfredse kunder vil tvinge ejere til at reagere' og 'Skrot indkøbscentret' bruges, når nationale og lokale tyske medier beskriver i Henrik Nygaards indkøbscenter. Skræmdumps Bild og Hamburger Abendblatt
Overskrifter som 'Indkøbs-skam i Steilshoop', 'Magtesløse politikere', 'Utilfredse kunder vil tvinge ejere til at reagere' og 'Skrot indkøbscentret' bruges, når nationale og lokale tyske medier beskriver i Henrik Nygaards indkøbscenter. Skræmdumps Bild og Hamburger Abendblatt

Tysk politiker: Forsøger at tvinge dansker ud

Danske Henrik Nygaard Johansens infamøse shoppingcenter- og lejlighedskompleks har i lang tid været en torn i øjet for politikere på begge sider af midten i byrådet i Hamburg-kommunen Wandsbeker.

Igennem de seneste år har kommunen brugt op mod 370 millioner kroner på at renovere og byforny bydelen Steilshoop omkring Henrik Nygaard Johansens ejendom.

Målløse politikere
Lige så længe har lokalpolitikerne forsøgt at få danskeren til at renovere sin betonklods, der står som en fortabt nedrivnings klar mastodont i hjertet af bydelen.

- Steilshoop er et belastet boligområde, som vi (byrådet, red.) igennem årene har forsøgt at hæve og forbedre. Johansens shoppingcenter ligger som en naturlig livsnerve i midten af bydelen, men så længe han ikke renoverer og forbedre det, er det svært for alvor at hæve resten af området, siger Sandro Kappe, der sidder i byrådet for CDU til Ekstra Bladet.

Magtesløse
Men på trods af at partier på begge sider af midten i kommunen har et stærkt ønske om, at Henrik Nygaard Johansen renoverer sin bygning eller sælger den, er der ikke meget politikerne i realiteten kan stille op.

- Det er stort set umuligt at tvinge ejeren til at sælge bygningerne. Han er sikret af den private ejendomsret. Vi kan kun forsøge at ramme ham på pengepungen, siger Sandro Kappe, der derfor har stillet forslag om, at et offentligt sundhedscenter på 344 kvadratmeter, der lejer sig ind i en af Henrik Nygaard Johansens nærliggende bygninger, flytter så danskeren i det mindste ikke modtager leje for de kvadratmeter.

Mørkelagt
Dele af centret er henlagt i mørke. Nogle steder virker belysningen ikke - andre steder mangler den helt.

Det er ellers ikke, fordi el-installationerne er svære at få adgang til. I et mere eller mindre tilfældigt mønster mangler de hvide loftsplader, der skulle skjule strømføringen i loftet.

Flere steder stikker ledningerne faretruende ud fra hullerne.

Alligevel påstår Henrik Nygaard Johansen i et brev fra februar 2018 til lokalpolitikerne, at han, siden han købte bygningen i 2005 og frem til i dag, har brugt et tocifret millionbeløb i kroner på at sætte bygningerne i stand.

Læs hele brevet nedenfor


Dømt i Scandinavian Star-skandalen

Henrik Nygaard Johansen er langt fra ukendt i den danske offentlighed.

Siden midten af 70’erne har han været fast inventar i de danske medier, da han sammen med en af datidens største boligspekulanter blev anklaget for bedrageri og dokumentfalsk for et større millionbeløb. Henrik Nygaard og kompagnonen Helmer Petersen blev dog frifundet i de mest alvorlige anklager og slap i 1983 med en betinget fængselsdom på fem måneder.

I 1990 kom Henrik Nygaard Johansen igen i søgelyset, da færgen Scandinavian Star på ruten mellem Frederikshavn og Oslo brød i brand. 153 personer mistede livet i den voldsomme brand, der formodes at være påsat. Henrik Nygaard Johansen stod indskrevet som ejer af færgen og i 1993 blev han i højesteret idømt seks måneders fængsel for ikke at have sikret passagerernes sikkerhed ordentligt på færgen. Samtidig blev han frakendt retten til at drive rederivirksomhed i Danmark.

Erfaren forretningsmand
Siden 70'erne har den danske ejendomsmatador siddet som direktør og bestyrelsesmedlem i en lang række danske virksomheder. Det viser en gennemgang af hans forretningsaktiviteter i erhvervsregisteret Biq. Gennemgangen vis også, at en stor del af disse firmaer er enten blevet opløst eller gået konkurs.

I dag er Henrik Nygaard Johansen stadig aktiv i dansk erhvervsliv, hvor han ifølge Biq har direktørposter og bestyrelsesposter i 13 selskaber, hvor af hovedparten ser ud til at beskæftige sig med ejendomme.


Spøgelseshus
Butiksejerne er flygtet. Det samme er kunderne.

- I gamle dage var der fyldt med butikker og liv her. Rejsebureauer, supermarkeder, frisører, smykkebutikker, fiskeforretninger og meget andet. Nu er det et spøgelseshus, siger Behishti Nematullah.

Den eneste, der lader til at nyde centret, er en due, der ifølge kioskejeren Victor Agemo har slået sig ned inde i den aflukkede bygning.

Dansk ejendomsmatador: Ingen kommentar

Da Ekstra Bladet opsøger Henrik Nygaard Johansen, er det en sammenbidt 74-årig ejendomsmatador, der møder Ekstra Bladets udsendte.

I døren til den 354 kvadratmeter store liebhaverejendom, han bor i i et stenkast fra Klampenborg Gallopbane, er svaret klart:

- Ingen kommentar, lyder fra Henrik Nygaard Johansen, før døren bliver smækket i til huset, der ifølge den offentlige ejendomsvurdering fra 2017 er mere end 14 millioner kroner værd.

Henrik Nygaard Johansen var ikke særligt snaksaglig, da Ekstra Bladets udsendte mødte ham foran hans bopæl i Charlottenlund. Foto: Jonas Olufson
Henrik Nygaard Johansen var ikke særligt snaksaglig, da Ekstra Bladets udsendte mødte ham foran hans bopæl i Charlottenlund. Foto: Jonas Olufson

Foto: Jonas Olufson