Dansk eksperiment: Drop Facebook og bliv lykkelig(ere)

Man bliver både mindre stresset og mere lykkelig, hvis man holder en pause fra Facebook i en uge. Det konkluderer ny undersøgelse

94 procent af dem, der deltog i undersøgelsen, bruger Facebook som en del af deres daglige rutine. (Foto: Polfoto)
94 procent af dem, der deltog i undersøgelsen, bruger Facebook som en del af deres daglige rutine. (Foto: Polfoto)
Følg Samfund

Du vil blive mere lykkelig og mindre stresset, hvis du dropper Facebook. Sådan lyder konklusionen i en ny dansk rapport, som er lavet af Institut for Lykkeforskning.

Undersøgelsen viser, at personer, der bruger Facebook føler sig 55 procent mere stressede end dem, der ikke bruger det sociale medie. Samtidigt er det sandsynligt, at Facebook-brugerne føler sig 39 procent mindre lykkelige, når de sammenligner sig med deres venner.

1095 danskere har deltaget i undersøgelsen, og man har bedt halvdelen af deltagerne om ikke at bruge Facebook i en uge, og resten om at bruge det sociale medie, som de plejer.

Mere tilfredse med livet
- Jeg blev overrasket over, hvor stor en effekt Facebook har på vores livskvalitet. Og så er jeg blevet overrasket over, hvor stor en effekt det har på alle aspekter af vores liv. Lige fra vores evne til at koncentrere sig til vores stressniveau og lykkefølese. Det er hele vejen rundt, siger Morten Tromholt, der er en af mændene bag projektet. Han er specialestuderende ved Sociologisk Institut.

94 procent af de adspurgte forklarer før undersøgelsen, at de bruger Facebook som en del af deres daglige rutine.

Snapchat misbrugt på Android: 20.000 falske programmer truer din telefon

Efter en uge blev de to kontrolgrupper igen spurgt, hvor tilfredse de var med deres liv. Det viser sig, at dem, der ikke har brugt Facebook i en uge er markant mere tilfredse end før. De vurderer deres tilfredshed til at være 8,12 på en skala fra 1 til 10. Før undersøgelsen var det tal 7,56.

Morten Tromholt forklarer, at man ikke kontrollerede, om deltagerne loggede på Facebook, men man spurgte, efter forsøget var omme, hvorvidt de havde gjort det. Så forsøget er baseret på tillid, forklarer han.

Mange gevinster
Og der er flere positive gevinster ved at tage en pause fra Facebook. Generelt føler dem, der droppede Facebook under forsøget, mere glade, entusiastiske og nyder livet mere. Dem, der stadig brugte Facebook under forsøget føler sig triste, bekymrede, vrede ensomme og nedtrykte.

Grunden til, at det kan være stressende at være på sociale medier handler om de mange informationer og indtryk vi får derfra, lyder det fra stressekspert Majken Martzau.

Bye bye roaming: Nu kan du bruge telefonen billigt i USA

- Der kan være mange elementer i det. Dels at vi er overbelastede af informationer og kommunikationskanaler, og alene af den grund vil det have en enorm effekt at være offline i en uge. Vi kommer til at være mere nærværende i vores krop og de relationer omkring os, siger Majken Matzau, der er en erfaren erhvervspsykolog og har ekspertise indenfor stress.

Hun har dog det forbeholdt, at når man tester personers lykkeniveu, har det ofte en effekt i sig selv og mener derfor, at man ikke 100 procent kan regne med undersøgelsens resultater.

Gode råd

Stresseksperten Majken Matzau har en række råd, som kan hjælpe, hvis man kan mærke, at man bruger for meget tid på Facebook eller lader sig påvirke af, hvordan andres liv fremstår på det sociale medie.

1. Facebook er ikke virkelighed

- Det er en coctailfest. Der står man ikke i sine beskidte underbukser og med en vrælende unge. Man tager sit pæne tøj på, og man smalltalker om de spændende ting, der sker i ens liv. Husk, at det ikke er hele virkeligheden.

2. Gør noget ved dit liv

- Facebook er bare et univers, så hvis man får det dårligt af at være på Facebook, handler det om noget i sig selv. Hvis man bliver ked af at se, hvor godt folk har det på Facebook, skal man gøre noget ved sit liv. Så er der noget i ens eget liv, man skal arbejde med. Søg noget hjælp, eller træf nogle beslutninger, hvor du får de bedre.

3. Sæt tidsbegrænsninger

- Hvis man har svært ved at styre det, kan det være en god idé at afsætte et antal minutter eller timer, som man må bruge på et socialt medie. Det kunne være, at man kun måtte tjekke Facebook tre gange om dagen.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+