Annonce:
Annonce:

Dansk ekspert: Indisk mutation kan vende alting på hovedet

Søndag skabte det stor debat, da en norsk overlæge meldte ud, at pandemien er ovre. I Danmark er der flere faktorer, som spiller ind, før pandemiens endeligt kan erklæres

Den indiske variant er kommet i fokus, efter at Indien gennem i april og maj har oplevet en stor smittestigning.
Annonce:
Følg Samfund

En norsk overlæge erklærede søndag pandemien for slut. Den udmelding blev senere modsagt af Det norske folkesundhedsinstitut, FHI, som mener, at det er for tidligt at fastslå, at pandemien er ovre.  

Men i takt med, at flere danskere bliver vaccineret, og at samfundet gradvist genåbner, mens smitten ikke eksploderer, rejser overlægens udmelding alligevel spørgsmålet om, hvornår pandemien er slut. 

Viggo Andreasen, som er lektor og ph.d. fra Roskilde Universitet med speciale i matematisk epidemiologi, mener ikke, at man i Danmark kan erklære pandemien for ovre.

- Det handler egentlig ikke om, hvor mange smittede der er. Det handler mere om, hvorvidt vi tror, der kan komme vækst, hvis vi sænker paraderne, siger han.

Vacciner er væsentlige for pandemiens ende
Grunden til, at Viggo Andreasen er varsom med at konkludere noget, er særligt den britiske mutation af coronavirus B117.

Annonce:

- Den er så smitsom, at den kan lave en større epidemi selv midt om sommeren, siger han og fortsætter:

- Det, der kommer til at afgøre, om epidemien er slut, bliver, om vi har immunitet nok i befolkningen til at holde virussen væk.

Derfor skal svaret på, hvornår pandemien er slut, blandt andet findes i antallet af personer, som er blevet vaccineret mod coronavirus. Med B117 er det omkring 80 procent af befolkningen, som skal være vaccineret, vurderer Viggo Andreasen.

Derudover kan det faktum, at børn og unge teenagere ikke indgår i den danske vaccineudrulning, påvirke, hvornår pandemien er ovre i Danmark. Den gruppe vil i sig selv kunne holde epidemien i live, fortæller han.

- Vi ved, at en sygdom som corona godt kan sprede sig i skoler, så vi skal forvente, at der kommer epidemier i skolerne efter sommerferien.

Indisk mutation er 'en ukendt gyser'
Desuden kan den indiske mutation af coronavirus ifølge Viggo Andreasen vende hele den danske situation på hovedet.

Annonce:

- Vi kan se, at i Storbritannien, som faktisk er længere fremme end os med vaccination, der ser det ud, som om den spreder sig, fortæller han. Her spreder den indiske mutation sig også hastigt blandt dem, som har fået første stik af en vaccine, siger han videre.

- Det er en ukendt gyser. Hvis man kigger på rapporterne fra briterne, så ligner det fuldstændig det samme, som da de begyndte at få problemer med B117, fortæller Viggo Andreasen, som samtidig understreger, at den indiske mutation lige nu ser ud til at være under kontrol i Danmark.

Danmark er på rette vej
Overordnet set vurderer Viggo Andreasen dog, at Danmark nærmer sig enden på pandemien. 

- Vi har mange ting kørende for os nu. Vi tester helt vildt, vi har vaccineret en stor del af befolkningen, og det er sommer, siger han og fortsætter:

- Vi er inde i en fase, hvor der er forholdsvist få indlæggelser, så hvis man kigger på den (epidemien, red.) fra det perspektiv, så har vi overstået det værste. Det, der er tilbage, er ting, som vi kan håndtere, hvis vi opfører os bare nogenlunde fornuftigt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: