Dansk eksport står til at miste 170 milliarder kroner i 2020

Coronakrisen har ramt dansk erhvervsliv hårdt økonomisk

Dansk Industri (DI) anslår i en ny analyse, at de danske eksportvirksomheder alene i 2020 vil opleve en tilbagegang på omkring 13 procent. Det svarer til et tab til på 170 milliarder kroner, skriver Politiken torsdag.

- Det er en alvorlig nyhed for alle danskere. Eksporten finansierer store dele af vores velfærdssamfund, og tab på eksportmarkedet bliver ikke bare sådan indhentet igen. Der kan være tale om varige tab, hvis udenlandske virksomheder overtager danske markedsandele«, siger administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen til avisen.

I marts gik dansk eksport tilbage med 5 procent, men af DI’s analyse fremgår det, at den negative udvikling først tager fart de kommende måneder, når ordrebøgerne er tomme.

Danmark er aldeles afhængig af sin eksportsektor, forklarer professor i økonomi ved Aarhus Universitet Philip Schröder.

- Vi sælger varer og serviceydelser til omverdenen i et omfang, der svarer til halvdelen af bruttonationalproduktet. Derfor er Danmark også særlig sårbar over for udviklingen i udlandet. Vi risikerer at miste velstand og at vinke farvel til økonomisk aktivitet, siger han.
DI har udarbejdet en plan med 20 punkter, som organisationen mener bør forfølges politisk. Blandt dem er genåbning af erhvervsrejser.

- Hvis man ikke ser sine kunder i månedsvis og ikke kan sende sælgere eller teknikere ud til kunderne, så vil det have store konsekvenser for virksomhederne, siger Lars Sandahl Sørensen.

Ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er eksportfremme nu ministeriets - absolutte hovedprioritet.

Jeppe Kofod siger desuden, at der lige nu arbejdes på at indgå aftaler for erhvervsrejser på fælleseuropæisk niveau, men også direkte med nogle af de lande, som Danmark især eksporterer til.

- Udfordringen er, at mange af de lande har lukket grænserne eller regler om karantæne. Men vi prøver at finde nogle løsninger, siger han til Politiken.