Dansk forslag om klimaafgift på oksekød er stor nyhed i udlandet

Etisk Råd vil have danskerne til at betale for den skade, oksekød gør på klimaet, men klimaafgiften har mødt en del kritik i Danmark. Nu skriver flere udenlandske medier om det danske forslag

En klimaafgift på oksekød skal mindske udledningen af C02 i Danmark. Foto: JOHN SMITH
En klimaafgift på oksekød skal mindske udledningen af C02 i Danmark. Foto: JOHN SMITH

Danskernes hakkebøffer og entrecoter belaster, ifølge Etisk Råd, klimaet så meget, at man bør indføre en særlig dansk afgift på oksekød, som vi allerede kender det fra bl.a. benzin, tobak og alkohol.

Nu har det kødkritiske forslag fået mediebevågenhed i udlandet, hvor flere medier interesserer sig for det, både amerikanske Fox News og britiske Independent. Og det er de ikke alene om, da flere virksomheder og organisationer har gjort det samme i den danske presse.

Kritikken i Danmark
Klimaafgiften på oksekød har mødt en del kritik herhjemme. Blandt andre Dansk Erhverv, Landbrug og Fødevarer og tænketanken Cepos har kritiseret klimaafgiften, og Dansk Erhverv begrunder kritikken med, at fedtafgiften fra 2011 blev kasseret et par år efter, fordi den var for omkostningsfuld i forhold til resultatet.

Landbrug og Fødevarer deler kritikken af forslaget og mener, at ændringerne skal ske på et større plan, hvis man vil komme problemet til livs.

- Hvis man vil klimaet det godt, skal man tænke i helt andre baner. Globale udfordringer kræver globale løsninger, siger områdedirektør i Landbrug og Fødevarer, Niels Peter Nørring, i en pressemeddelelse.

Det klimavenlige forslag
14 ud af Etisk Råds 17 medlemmer mener, at klimaafgiften er en god ide, og ifølge de 14 medlemmer er problemet, at prisen på oksekød ikke dækker de udgifter til klimaforandringer, som produktionen og transporten af kødet er med til at skabe.

- For at en indsats mod klimabelastende fødevarer skal være effektiv og samtidig bidrage til bevidstgørelsen af klimaudfordringen, skal den være fælles, hvilket kræver at samfundet gennem regulering sender et klart signal, siger Mickey Gjerris, der er formand for Rådets arbejdsgruppe på området, i en pressemeddelelse.

Ifølge Etisk Råd er danskerne 'etisk forpligtet' til at ændre kostvaner. Det vil dog ikke være effektivt at overlade ansvaret for det til forbrugerne alene. Derfor anbefaler de 14 medlemmer en afgift for at tydeliggøre problemstillingen.

- På længere sigt bør der lægges afgifter på alle fødevarer efter klimabelastning, skriver de 14 medlemmer af rådet, der står bag anbefalingen af oksekødafgiften.

Fødevareproduktionen står globalt for mellem 19 og 29 pct. af verdens samlede udledninger af drivhusgasser. Produktionen af kød - især oksekød - er den største synder i den sammenhæng.

65 kommentarer
Vis kommentarer