Dansk gigant i knæ: Taber 11,5 milliarder kroner

Mandag nedjusterede Pandora sine forventninger, og værdien af smykke-aktien er tirsdag raslet ned.

Polfoto
Polfoto

Aktierne i Pandora er tirsdag faldet med 24,4 procent efter en nedjustering mandag aften. Faldet sænker værdien af smykkevirksomheden med 11,5 milliarder kroner.

Da børsen lukkede tirsdag klokken 17, lå en Pandora-aktie således til en værdi på 325 kroner. Det er det laveste siden februar 2014.

Kort efter børsen lukkede mandag udsendte Pandora en meddelelse om, at den lovede vækst ikke længere forventes at komme i år.

For 2018 venter Pandora nu kun en omsætningsvækst på 4-7 procent i lokal valuta mod tidligere 7-10 procent.

Forventningerne til EBITDA-marginen - den del af omsætningen, der bliver til driftsresultat - blev desuden sænket til cirka 32 procent fra før cirka 35 procent.

Efter bare ti minutters handel på børsen tirsdag morgen var der handlet Pandora-aktier for 500 millioner kroner.

Og efter 15 minutters handel kostede en aktie i Pandora kun 347 kroner, hvilket er langt under de 430 kroner, som den kostede, da børsen lukkede mandag.

Pandoras nedtur

Smykkevirksomheden Pandora er tirsdag dykket voldsomt i værdi på børsen, efter at den mandag nedjusterede sine forventninger.

Omsætningen vokser stadig, men salget kommer ikke til at stige så meget i år, som ledelsen hidtil havde stillet investorerne i udsigt.

Læs mere om smykkeselskabet her:

* Pandoras kerneprodukt er armbånd og smykker, der kan sidde på armbåndene, de såkaldte charms.

* Selskabets historie går tilbage til 1982, hvor guldsmed Per Enevoldsen og hans hustru Winnie begyndte at importere smykker fra Thailand. Efterhånden steg efterspørgslen, og ægteparret slog sig på engrossalg. I 1989 besluttede selskabet at producere sine egne smykker i Thailand.

* I 2008 købte kapitalfonden Axcel 60 procent af virksomheden, og i 2010 blev Pandora børsnoteret.

* Pandoras omsætning er vokset massivt i de senere år. Men selskabet har også været igennem markante nedjusteringer og voldsomme kursfald siden børsnoteringen.

* Værst gik det i august 2011, da Pandora fremlagde et halvårsregnskab med en kraftig nedjustering. Det udløste et fald i aktiekursen på over 70 procent, så en aktie kunne erhverves for under 40 kroner.

* Efterfølgende har Pandora haft held med at vende udviklingen. Aktiekursen er mangedoblet siden bunden i 2011.

* Mandag kostede en aktie 430 kroner, da børsen lukkede, men tirsdag tog den et ordentligt dyk ned til 325 kroner.

* I 2017 var omsætningen vokset til næsten 23 milliarder kroner. Til sammenligning var den 9 milliarder i 2013.

* Pandoras smykker sælges i mere end 100 lande. Selskabet har 7700 salgssteder, heraf mere end 2400 konceptbutikker. Virksomheden har 27.300 ansatte, heraf 13.200 i Thailand, hvor smykkerne fremstilles.

27 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere