Dansk grænsekontrol: Børnefamilier strander i Flensburg

Børnefamilier kan ikke blive genforenet med resten af familien i Sverige

Se de legende børn her (Video: Ernst Van Norde)

Flensburg banegård er blevet en foreløbig endestation for mange flygtningefamilier, efter at Danmark har indført den midlertidige grænsekontrol.

Mens børnene legede, som børn altid har gjort, forsøgte forældrene i går at finde svar på spørgsmålene; hvor skal vi bo, hvor skal vi leve?

Mange havde håbet at komme gennem Danmark for at nå frem til resten af familien i Sverige, men uden pas stopper rejsen ved kontrollen på den dansk-tyske grænse.

En af de fortvivlede flygtninge var en syrisk kvinde, som ønsker at være anonym af hensyn til sin families sikkerhed hjemme i Syrien.

Hun er rejst til Flensburg uden pas, og håber at komme videre til Sverige, hvor hendes øvrige familier er.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, men jeg håber, at jeg alligevel kan komme ind i Danmark uden pas og videre til Sverige. Jeg har et billede af mine papirer, så jeg håber, at jeg kan overbevise politiet om, at jeg kan komme ind, siger den 19-årige kvinde, der er undervejs med sin bror, som har sit pas med.

Søren Pind er slet ikke sikker på, at grænsekontrol fungerer som boldværk mod asylansøgere (Foto: Philip Davali) Dansk politik - 5. jan. 2016 - kl. 15:14 Efter grænsekontrol: Søren Pind frygter flere asylansøgere

Gik mod Danmark
Da Ekstra Bladet tog afsked med de to søskende havde de opgivet at komme med toget og begyndte i stedet at gå mod Danmark.

- Vi håber, at vi kan komme ind, siger den unge kvinde, da søskendeparret går mod Flensburg centrum.

Tilbage på banegården forsøger frivillige fra Refugees Welcome at give de omkring 30 ventende flygtninge lidt varme i den bidende nordeuropæiske kulde.

En frivillig flygtninge-hjælper i Flensburg siger til Ekstra Bladet, at situationen er den samme i millionbyen Hamburg, hvor flygtninge og migranter samles på banegården og diskuterer mulighederne for at komme videre uden papirer.

- De ved ikke, hvad de skal gøre uden pas. Hvis de f.eks. gerne vil videre til Sverige med færge, kan de ikke komme med uden pas, og de ved heller ikke, hvad de skal gøre for at komme ind i Danmark, siger hun.

Hjertevarme og gratis mad
Banegården er en lille helle på den lange usikre rejse. Maden er doneret af frivillige, og under ventetiden mandag eftermiddag kom en tysk kvinde forbi med hjemmestrikkede halstørklæder.

- Vi vil blive her, indtil Danmark og Sverige åbner grænserne igen, siger 16-årige Abdulghafoor Amini.

Han er sammen med en gruppe jævnaldrende kammerater rejst fra Afghanistan.

- Vi vil videre til Sverige, så jeg håber og tror, at det nok skal lade sig gøre, siger Abdulghafoor Amini.

En af de flygtningefamilier, som har gode muligheder for en fremtid i Skandinavien er familien Hamarash fra den kurdiske del af Irak.

De har rejst i ti dage op gennem Europa for at komme til Sverige, da Ekstra Bladet møder dem i Flensburg.

- Vi har pas, så vi regner med at komme til Sverige, siger Hawre Hamarash.

Familien består af fire voksne og to børn. De har rejst gennem Tyrkiet, Grækenland, Makedonien, Serbien og Østrig, inden de nåede til Flensburg.

- Børnene har klaret det ok, men det har også været hårdt, siger Hawre Hamarash.

1 af 4 Flygtningebørnene på banegården i Flensburg leger som børn altid har gjort. (Foto: Ernst van Norde)
2 af 4 Dette søskendepar ønskede at være anonyme af hensyn til deres families sikkerhed hjemme i Syrien. De ville gå til Danmark fra Flensburg. (Foto: Ernst van Norde)
3 af 4 Familien Hamarash fra den kurdiske del af Irak havde pas med og regnede med at komme til Sverige. (Foto: Ernst van Norde)
4 af 4 Flygtningebørnene på banegården i Flensburg leger som børn altid har gjort. (Foto: Ernst van Norde)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere