Annonce:
Annonce:

Dansk hønsebesætning ramt af fugleinfluenza

25.000 høns bliver aflivet som følge af smitte

Annonce:
Følg Samfund

En hønsebesætning i Tustrup ved Randers bestående af 25.000 dyr bliver aflivet, efter man har fundet den frygtede fugleinfluenza H5N8 på stedet.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Statens Serum Institut har foretaget prøver fra stedet, og mandag eftermiddag blev sygdommen påvist.

Det er første gang alvorlig fugleinfluenza er blevet fundet blandt hønsebesætninger siden 2016. Tidligere er den blevet konstateret forskellige steder i særligt Jylland blandt vilde fugle.

- Et udbrud af fugleinfluenza i tambesætninger er særdeles alvorlig for besætningen og en trussel for alle ejere af fjerkræbesætninger, for sygdommen har en høj dødelighed, siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen John Larsen i pressemeddelelsen.

Hundredvis af fugle formentlig døde af fugleinfluenza i Sønderjylland

Annonce:

Opretter zone rundt om farm
Besætningen af fjerkræ vil senere på ugen blive aflivet af Fødevarestyrelsen i samarbejde med Beredskabsstyrelsen. Samtidig vil der blive oprettet en zone på tre kilometer rundt om den smittede farm, hvor alle fjerkræbesætninger bliver underlagt særlige restriktioner, mens der bliver oprettet en tilsvarende zone på 10 kilometer, hvor man vil lave intensiv overvågning af vilde fugle og fjerkræbesætninger.

- Vi afliver den smittede besætning for at forebygge smittespredning og opfordrer fjerkræavlere i hele landet til at tage alle nødvendige forholdsregler. Det er bl.a. vigtigt, at de beskytter deres fjerkræ mod vilde fugle med overdækning og tag, lyder det fra John Larsen.

Stopper for eksport
Udbruddet på den danske farm har ikke alene betydning for den pågældende farm.

Således betyder internationale regler, at eksporten af æg, fjerkræ og fjerkræprodukter stopper til visse markeder uden for EU i mindst tre måneder. Handel med EU-landene kan dog foregå som hidtil.

Fødevarestyrelsen: Hold øje med døde fugle i naturen

Fugleinfluenza er meget alvorligt for fugle, og der er en høj dødelighed. Indtil videre er der dog ikke rapporteret om smitte til mennesker med de typer af fugleinfluenza, der cirkulerer i fugle i Europa.

Annonce:

H5N8 har langsomt bevæget sig mod Danmark den seneste tid. I oktober slog de hollandske myndigheder alarm efter et fund af sygdommen, og siden blev den også fundet i Tyskland. Også i blandt andet Sydkorea har man fundet fugle smittet med den dødelige sygdom.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Vi har et samfund, hvor systemet er blevet vigtigere end borgeren

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: