Dansk hospital bekæmper resistent bakterie: Flere nyfødte ramt

Aalborg Universitets Hospital har iværksat større indsats for at opspore smittekilde til speciel stafylokok-sygdom

Følg Samfund

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Flere nyfødte er blevet smittet med stafylokok-sygdommen MRSA.

Det oplyser afsnitsledende overlæge på neonatalafsnittet på Aalborg Universitetshospital Nord, Pia Sønderby Christensen, til TV2 Nord.

Afdelingen har iværksat en større smittesporing. Samtlige 20 indlagte børn på afdelingen er blevet podet. Flere er konstateret som smittebærere.

MRSA-bakterien er speciel, fordi den er resistent over for gængse former for antibiotika.

- Heldigvis bliver man sjældent syg af MRSA-bakterien, og den er ikke multiresistent, så skulle det ske, at man bliver syg og for eksempel får en hudinfektion, kan vi behandle effektivt med andre typer antibiotika. Så der er ikke grund til bekymring, siger Pia Sønderby Christensen til TV2 Nord.

Også de indlagte børns forældre og personalet på afdelingen skal podes for smitten, oplyses det. Børn, der tidligere har været indlagt på afdelingen, vil også blive indkaldt sammen med deres forældre.

- De berørte familier kontaktes direkte, og podningerne foretages enten via egen læge eller Aalborg Universitetshospital. Vi vil gerne beklage det besvær, smitteopsporingen har medført og samtidig takke for den opbakning, vi har mødt, så vi får mulighed for at alle familier kan tilbydes relevant hjælp, siger Pia Sønderby Christensen.

Selvom smitten kan lyde alvorlig, er det ikke noget, man skal være bange for, understreger overlægen. Hun fortæller videre, at det endnu ikke vides, hvordan smitten er kommet ind på afdelingen.

Neonatalafsnittet samarbejder med Region Nordjyllands MRSA-team og embedslægerne om håndteringen af smitteopsporingen.

Fakta om MRSA

  • MRSA er en type stafylokok, som er modstandsdygtig over for det antibiotika, som man sædvanligvis anvender i Danmark, men den er ikke multiresistent og infektioner kan i stedet behandles med andre former for antibiotika.
  • Stafylokokken giver kun sjældent anledning til infektioner f.eks. i huden, og den er ikke mere aggressiv eller smittefarlig end almindelige stafylokokker. Oftest er man rask bærer. Man kan udrydde bakterien med anvendelse af bl.a. desinficerende sæbe til vask af huden og en salve i næseborene.
  • MRSA smitter som andre stafylokokker. Raske smittebærere har oftest bakterien i næsen og på hudområder (hænder, lysken/skridtet) samt i svælget og oftest vil man ikke mærke, at man er smittet.
  • Bakterien overføres primært ved tæt social kontakt (f.eks. i husstand) og kun i mindre omfang ved almindelig social kontakt.
  • Neonatalafsnittet samarbejder med Region Nordjyllands MRSA-team og embedslægerne om håndteringen af smitteopsporingen.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

BREAKINGBREAKING