Dansk hundehvisker: I opdrager jeres hunde helt forkert

Hundehvisker Henrik Ljungström fortæller, at mange hundeejere opdrager deres hunde helt forkert. Basale lege og øvelser kan have fatale konsekvenser for hunden

Har din hund svært ved at gå i snor, lytte og komme når du kalder? Se et simpelt men genialt trick her

Hvert eneste år bliver op mod 15.000 raske hunde aflivet i Danmark. Alene på grund af adfærdsproblemer må 5000 af dem lade livet.

Beklageligvis skal vi ikke mere end få uger tilbage for at finde et voldsomt eksempel på et angreb fra en sort bullterrier, der flåede hovedet op på en femårig pige fra Nørrebro. Den 2. juli gik det så ud over 48-årige Lene Hjorth fra Dragør, der blev skambidt af en rottweiler og en schæfer.

- Det er dårlig opdragelse eller mangel på samme, fortæller hunde-ekspert Henrik Ljungström, der til dagligt træner hunde med adfærdsproblemer.

Femårige Alina blev i slutningen af juni angrebet af den sort-hvide bullterrier. Foto: Jan Unger Samfund - 14. jul. 2015 - kl. 07:29 Amok-hund havde gjort det før: Angreb skoleklasse

Glem boldspil og tovleg
Mange hundeejere kender måske legene, hvor man kaster med bold i haven eller kæmper om tovet i stuen. Lege der for de fleste virker helt uskyldige, fordi de aktiverer hunden og skaber glæde i huset.

Hunde-ekspert Henrik Ljungström advarer dog hundeejere om sådanne typer leg. Han mener, at det kan få alvorlige konsekvenser for hundens adfærd i fremtiden.

- Når en hund trækker i et legetøj og rusker i det, så lærer vi hunden, at den skal flå byttet. Det skaber aggressivitet, fortæller han.

Det samme gælder boldspil, der stresser hunden.

- At kaste med bold fungerer som ecstasy for hunden. Du skaber unormal adfærd, fordi hunden hele tiden føler at den er oppe at køre. Det gavner hverken dig eller hunden.

I stedet mener hunde-ekspert Henrik Ljungström, at man skal aktiverer hunden ved at gå ture, socialisere og træne hunden.

- Det vigtigste for hunden er, at den er sammen med dig. Så kontakt-øvelser er det bedste for hunden, fortæller han.

Aggressivitet er et no-go
Henrik Ljungström lever til dagligt af at træne hunde med adfærdsmæssige problemer. Hvert år modtager han over 200 ustyrlige hunde, som ikke er til at gå med.

Han genkender dog det samme mønster ved mange af hundeejerne.

- Mange hundeejere tror, at de skal sige nej på en aggressiv måde. Nogle tror endda, at de skal være fysiske overfor hunden. Det er en kæmpe fejl, siger han.

I stedet skal man ifølge Henrik Ljungström vise, at man er hundens rollemodel.

- Hunden skal føle sig tryg, når den er hos ejeren. Træner du din hund med fysisk afstraffelse, så vender den sig om en dag og bider dig, fortæller han.

Hvis du skal købe hund
Ifølge Dansk Kennel klub blev der i 2014 registeret 20.293 nye hunde. Henrik Ljungström mener derfor, at kommende hundeejere skal tænke sig om:

- Du skal ikke købe en jagthund, hvis du eksempelvis bor på Nørrebrogade i København, og aldrig kommer ud. Det er utrolig vigtigt, at din livsstil passer til den type hund, som du ønsker at købe, så sæt dig ind i hundens behov.

Har din hund svært ved at gå i snor, lytte og komme når du kalder? Se et simpelt men genialt trick i TV-indslaget foroven

105 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere