Dansk Industri rynker på brynene over lav ledighed

Ledigheden i Danmark falder, og det får Dansk Industri til at råbe vagt i gevær over for mangel på arbejdere

Det er ikke godt for erhvervslivet eller økonomien, når antallet af arbejdsløse er lavt. Og det mener Dansk Industri, at det hastigt er på vej til at blive. Ikke mindst efter fredagens nyhed om, at ledigheden er faldet til 4,2 procent i marts.

Derfor opfordrer interesseforeningen regeringen til at gennemføre reformer, der kan sende flere mennesker ud på arbejdsmarkedet.

- Vi har en stor bekymring for, at det bliver sværere og sværere for vores medlemmer at skaffe medarbejdere. Ledigheden nærmer sig hastigt det niveau, vi så før krisen, hvor der stort set ikke var ledige tilbage, siger underdirektør i Dansk Industri Steen Nielsen.

Når virksomhederne ikke kan skaffe kvalificeret arbejdskraft, så kan det gå ud over væksten og fremdriften.

- Vi risikerer, at tingene går i stå. Hvis man ikke kan skaffe arbejdskraft, så kan man blive nødt til at sige nej til opgaver. Så går man glip af omsætning, og samfundet går glip af indtægter.

- Det kan sende aktivitet ud af landet, siger Steen Nielsen.

Dansk Industri opfordrer derfor til, at man politisk forsøger at få flere ud på arbejdsmarkedet. Interesseorganisationen så gerne, at topskatten blev lempet, førtidspensionssystemet reformeret og pensionsalderen hævet hurtigere.

Svaret ligger ikke i at øge incitamentet til at arbejde ved at virksomhederne betaler mere i løn, mener interesseforeningen.

- Man skal huske på, at vi konkurrerer med andre lande. Der har vi før set, at hvis lønningerne stiger, så ødelægger det vores konkurrenceevne og er en meget kortsigtet løsning, siger Steen Nielsen

Umiddelbart er beskæftigelsesminister Jørn Neergaard ganske enig med Dansk Industri. I en kommentar til ledighedstallene peger han også på flaskehalse.

- Uden at man kan tale om generelle flaskehalse på arbejdsmarkedet, er der brancher og stillinger, hvor der er stigende problemer med at finde arbejdskraft.

- Det skal vi tage meget alvorligt. Erfaringer fra sidste højkonjunktur viser, at flaskehalsproblemer kan opstå hurtigt. Vi er derfor meget opmærksomme på de begyndende tegn på rekrutteringsvanskeligheder, skriver ministeren.

14 kommentarer
Vis kommentarer