Dansk Industri: Studerende skal højst have SU i tre år

Ønsker man at læse længere end det, må man nøjes med SU-lån. Besparelse skal gå til bedre uddannelser

Studerende på videregående uddannelser skal højst kunne modtage SU i tre år, og hvis de vælger at læse længere end det, må de nøjes med et rentefrit SU-lån, som skal betales tilbage.

Sådan lyder et nyt udspil fra Dansk Industris topchef, Karsten Dybvad, der til gengæld vil bruge besparelserne på SU-systemet til at forbedre kvaliteten af de videregående uddannelser "krone for krone", som han kalder det.

Det skriver Berlingske.

- Det må ikke blive en spareøvelse. Det er så vigtigt for os, at vil vi være velstående og konkurrencedygtige, så skal vores uddannelser være blandt de bedste i verden, siger Karsten Dybvad til Berlingske.

Danmark bruger hvert år i omegnen af 30 milliarder kroner på SU og uddannelse, og knap halvdelen går til at støtte studerende økonomisk. Tre milliarder kroner går til at give SU til kandidatstuderende, som fremover ikke vil kunne modtage gratis SU, hvis forslaget bliver til virkelighed.

Udmeldingen fra Dansk Industri kommer, kort efter at alle videregående uddannelser er blevet pålagt af regeringen at spare to procent årligt de kommende år i det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Samtidig er der i år blevet sparet 1,4 milliarder kroner på forskningsbevillingerne på finansloven.

- Opbremsning af forskningsmidler og omprioriteringsbidrag er ikke den rigtige vej at gå. Vi skal prioritere det, vi skal leve af i fremtiden, og det er ikke mindst forskning og uddannelse.

- Vi anerkender, at de offentlige budgetter er stramme. Derfor siger vi også: Lad os prioritere inden for rammerne af dem, og lad os bruge flere penge på at investere i fremtiden i form af uddannelse i stedet for forsørgelse af studerende, siger Karsten Dybvad til avisen.

Videnskabsminister Ulla Tørnæs (V) siger, at vi i Danmark har "verdens mest generøse SU-system", og derfor er det ifølge hende naturligt, at systemet er genstand for en offentlig debat. Men hun ønsker ikke at kommentere Dansk Industris konkrete forslag.

9 kommentarer
Vis kommentarer