Dansk industrigigant i hemmeligt samarbejde med Tesla: - Det er ekstremt vigtigt

Tesla og den danske vindmølleproducent Vestas har i al diskretion indgået et samarbejde om vedvarende energi. Dansk analytiker kalder samarbejdet 'ekstremt vigtigt'

Den danske vindmøllegigant Vestas arbejder sammen med elbilsproducenten Tesla om at udvikle en løsning, der kan lagre vindenergi.

Det afslører Vestas pressechef Anders Riis i dagens udgave af Børsen.

En lagring af vindenergi vil være fordelagtig for Vestas, da det vil kunne bringe prisen ned på den el, som selskabet leverer og samtidig gør vindenergi fuldt ud konkurrencedygtig med mere traditionelle energityper som gas og kul.

- Det er et vidnesbyrd om, at Vestas spiller på hold med nogle af dem, der er allerlængst fremme i forhold til energilagring. Det er ekstremt vigtigt i forhold til Vestas konkurrencedygtighed fremadrettet, lyder det fra aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen, der har specialiseret sig i Vestas forretning.

Tidligere i år ændrede selskabet ambition, så det ønsker at blive førende på markedet inden for vedvarende energi generelt og ikke kun inden for vindenergi.

Teknologien fra Teslas' batterier bruges derfor i flere igangværende Vestas-projekter.

- Vestas siger, at det ikke er den eneste, de samarbejder med. Men når Tesla springer i øjnene er det fordi, virksomheden er meget langt fremme i forhold til det her. Stærkere batterier og muligheden for at lagre energi bliver historisk vigtig for vindmølleproducenten, fordi man derved ikke længere er afhængig af, at vinden blæser hele tiden for at levere el til kunderne, siger Jacob Pedersen og tilføjer:

- Det betyder, at energiformen bliver fuldt ud konkurrencedygtig med kul og gas.

Samtidig vil en lagring af vindenergi være fordelagtig for Vestas, da det vil kunne bringe prisen ned på den el, som selskabet leverer.

- Så Vestas-aktionærerne kan godt begynde at gnide sig i hænderne?

- Ikke endnu. Der går noget tid inden den her teknologi rigtigt får et gennembrud. Teknologierne skal fortsat udvikles, og der går flere år før udviklingen er så langt, man vil kunne begynde at bruge den kommercielt. Når det så er sagt er det godt nyt og begge virksomheder er inden for hvert deres fælt fyrtårne inden for grøn energi.