Dansk IS-mission: F16-bomber gør en forskel - tro mig

Når et flertal i Folketinget i dag vedtager en styket militær indsats i Syrien og Irak, bliver det med flere forskellige konsekvenser, mener tidligere jægersoldat. Se ham fortælle om Danmarks indsats her.

Hør her Thomas Rathsack fortælle om mulighederne for og konsekvenserne af de danske specialstyrker.

60 mand og fire F16-fly. Sådan kommer Danmarks bidrag til en styrket miltær indsats mod terrororganisationen Islamisk Stat til at se ud. Tirsdag har et flertal i Folketinget vedtaget, at specialstyrkerne skal deltage i aktiv bekæmpelse af Islamisk Stat.

Vedtægten blev allerede som forslag mødt af stor kritik blandt andet for at være for kortsigtet og usikker i forhold til konsekvenser og risikoen for at ramme civile.

Terror Regeringen vil bruge millioner på civilindsats mod IS

Effektfuld krigsdeltagelse
Thomas Rathsack er forfatter og tidligere jægersoldat, og han vurderer, at indsatsen ikke kommer til at være helt uden konsekvenser.

- Selvom vores deltagelse er relativ lille, så kan det have en dirkete effekt, at man indsætter specialstyrker. Når en bombe fra et F16-fly detonerer, så skulle jeg hilse at sige, det gør en forskel, fortæller Thomas Rathsack.

Øverst i artiklen kan du se Ratschack fortælle om Danmarks fremtidige specialstyrker i Syrien og Irak.

Både uddannelse af lokale enheder mod terrororganisationen, aktiv indsats på landjorden og præciserede angreb fra luften er en del af den militære 'pakke' der sendes til Irak og Syrien fra Danmark senere på året.

- Med ret stor nøjagtighed, kan man også gå ind og lave en 'direct action', med en specifik bygning som mål, og så kan man sende en præcisionsbombe, der kan ramme dem, der skal slås ihjel, fortæller Rathsack.

Dansk politik Vi er på vej i krig: Følg debatten her

Han understreger, at man udstyrer soldaterne i styrken med udstyr, der gør dem i stand til at ramme så præcist som muligt, men at det altid er svært at løse den slags militære opgaver uden civile tab.

Sortklædte fanatikere marcherer i januar gennem Raqqa, hovedsædet for Islamisk Stat. (Foto: AP) Krig & katastrofer Militært pres kan øge Islamisk Stats terror i Europa

Frygt for terrortrusler
I takt med øget vestlig indsats mod Islamisk Stat kan man ifølge Thomas Rathsack også sandslynliggøre en øget terrortrussel.

- Når man blander sig sådan som vi gør, kan det sikkert betyde, at der er nogle, der bliver endnu mere stålsatte på at iværksætte terror mod Vesten, siger Thomas Rathsack.

Tidligere udtalte militæranalytiker Johannes Riber Nordby til Ekstra Bladet, at netop denne krigsindsats kræver omtanke og forsigtighed, da situationen i og omkring Syrien er enormt kompleks.

- Fordi konflikten er så vanvittigt kompliceret, er strategien for området lige nu, at vi simpelthen tager det lidt ad gangen. Så må vi se, hvilke strategiske muligheder der byder sig løbende, siger Johannes Riber Nordby.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Her kan du teste din viden om Danmarks deltagelse i kampen mod IS

35 kommentarer
Vis kommentarer