Dansk journalist: Jeg blev sparket i hovedet af tyrkiske grænsevagter

Den danske journalist Nagieb Khaja er i morges blevet tæsket af tyrkiske grænsevagter. Det skriver han på Twitter. Dansk Journalistforbund raser

Sådan ser den danske journalist ud, efter han efter eget udsagn tidligere i dag blev tæsket af tyrkiske grænsevagter (Privatfoto)
Sådan ser den danske journalist ud, efter han efter eget udsagn tidligere i dag blev tæsket af tyrkiske grænsevagter (Privatfoto)

Tidligere i dag er den danske journalist Nagieb Khaja ifølge ham selv blevet tæsket og sparket i ansigtet af tyrkiske grænsevagter, da han var på vej ind i Syrien for at dække konflikten.

- Da jeg kom til grænsen så de mig. Jeg identificerede mig som journalist og de kastede mig på jorden og sparkede til mit hoved, som om det var en fodbold, skriver han på Skype til Ekstra Bladet.

- Men jeg var heldigvis god til at beskytte mit ansigt.

Onsdag aften er Nagieb ankommet til Syrien, som han fik lov at fortsætte til, da betjentene stoppede med at slå og sparke til ham.

- Bagefter fortalte de mig, jeg var fri til at rejse videre ind i Syrien, så jeg er i Syrien nu.

Ekstra Bladet er i kontakt med Nagieb kort før klokken 22, da han fortæller, at han har det fint nu.

- Jeg har det bedre nu og kun lidt hovedpine, lidt øm i halsen, baghovedet og næsen. Er dog vred på betjentene, som tydeligvis bare ville have en, de kunne banke, skriver han.

- Jeg har været til læge i Syrien. De siger, at jeg heldigvis ikke har brækket noget.

Ikke engang Taliban var så voldsomme
Nagieb fortæller, at han aldrig har været udsat for noget lignende og er chokeret over den behandling, han har fået ved den syriske grænse.

- Selv da Taliban kidnappede mig, fik jeg kun en enkelt på hovedet og blev ikke slået af dem igen. Det er første gang jeg får decideret tæsk af nogen, fortæller han.

På Facebook uddyber han episoden:

- Jeg krydsede grænsen fra Tyrkiet til Syrien i morges velvidende, at de tyrkiske myndigheder havde lukket grænseovergangen. Der er desværre ingen vej udenom, hvis man som journalist vil dække det nordlige Syrien end at gøre det, som jeg har gjort de seneste to år; at krydse grænsen illegalt.

Grænsevagterne skød varselsskud mod danskeren for at få ham til at stoppe, hvor efter han stak hænderne i vejret.

- Da den ene betjent nåede hen til mig overdængede han mig med knytnæveslag. Jeg blev overrasket, men gjorde ingen modstand og dækkede mig for ansigtet og gentog, at jeg var journalist. Da den aggressive betjent trak sig væk fra mig, tog jeg mit pressekort frem og viste det frem for at bekræfte min historie. Reaktionen fra to af betjentene var endnu mere vold, skriver han.

Angreb på journaliststanden
Formanden for Dansk Journalistforbund Lars Werge har hertil aften ligeledes været i skriftlig kontakt med Nagieb Khaja.

Formanden er rystet over angrebet på den danske journalist, som han kalder et angreb på den samlede journaliststand.

- Det virker helt ude i hampen. Den forklaring vi har fra Nagieb virker helt grotesk. At han er blevet angrebet efter han fortalte, han var journalist er helt galt.

Herfra vil man nu tage kontakt til den tyrkiske ambassade i Danmark ligesom man også forventer at de danske politikere vil tage sagen op.

- Det er ikke kun et overfald på Nagieb, men et overfald på den danske presse. Derfor er det alvorligt. Hvis man som dansk politiker i skåltaler kan sige, at pressen har en særlig rolle, så forventer vi også at de reagerer på det her, siger Lars Werge.

- Det er et farligt og betændt område. Er det ikke en risiko man som journalist løber, når man arbejder i den region?

- I det sekund man præsenterer sig som journalist og sine akkrediteringer eller hvad man nu har, så er man i en situation, at man som journalist har en særlig rolle. Sådan ser vi på det her i landet og sådan ser internationale organisationer på det. Det er fuldstændig forrykt, at han er blevet tæsket, siger Lars Werge.

294 kommentarer
Vis kommentarer