Dansk kaptajn: Krig var nyttesløs

Danmarks fiasko i Afghanistan brænder smerteligt i kaptajn Mads Silberg. Hans tillid til dansk krigspolitik er i bund

Mads Silberberg i studiet hos Paula Larrain. Her kan du se en bid af interviewet.

Følelserne sidder stadig uden på trøjen, selvom det er fem år siden, kaptajn Mads Silberg var udsendt i Afghanistan. Han gik psykisk ned for et par år siden og har nu været under psykologbehandling, men er stadig påvirket af sine oplevelser.

- Det er en barsk erkendelse at komme til. At det hele har været forgæves i Afghanistan. Jeg har været i livsfare så mange gange og risikeret at gøre min kone til enke og mine børn faderløse. Det er meget svært at indse, at det hele var nyttesløst og at man i stedet stod med en masse negative konsekvenser, fortæller Mads Silberg til Ekstra Bladet TV.

Mads Silberg blev noget tid efter hjemkomsten ramt af koncentrationsbesvær og hukommelsestab. Han havde svært ved at sove, fordi han hele tiden så sin dræbte kammerat for sig, når han lukkede øjnene:

- Når jeg gik i seng om aftenen fik jeg et billede af min gode kammerat, Jonas Pløger, som jeg mistede dernede. Han blev ramt af en improviseret sprængladning. Hans død påvirkede mig ret meget. Hver gang jeg lagde mig ned, poppede hans ansigt op for min nethinde og så begyndte alle oplevelserne at køre igen. Min puls steg og jeg havde utroligt svært ved at sove.

Kaptajn i hæren til politikerne: Jeres moral stinker!

Mads Silberg var udsendt som såkaldt CIMIC-officer og havde til opgave at skabe kontakt til lokalbefolkningen. Et farligt arbejde, som ikke kunne udføres uden hjælp fra lokale tolke. Dem gik han med side om side, og han bruger i dag sin fritid på at skabe opmærksomhed om deres situation, og om hvordan Danmark nægter at hjælpe dem, selvom flere befinder sig i livsfare.

- Det er så vigtigt, at vores politikere tænker sig godt om, når de sender os af sted og laver en ordentlig analyse af situationen for at se, om man overhovedet kan løse den militært. Der er en tendens til, at man bare kaster soldater ud til højre og venstre uden at vide, om det løser noget og uden den nødvendige respekt for krigens væsen. Lige så entusiastisk, som man går ind i de her konflikter, lige så entusiastisk bør man tage sig af konsekvenserne, lyder Silbergs kritiske opfordring.

Se hele interviewet med Mads Silberg herunder.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter