Annonce:
Annonce:

Dansk krigshelt arbejdede for nazisterne: - Jeg har fået renset ud

Den danske krigshelt Hugo Plaun afslørede, at han havde arbejdet for nazisterne under Anden Verdenskrig

Hugo Plaun (med den sorte kasket) iblandt danske krigsveteraner der hilser på Prins Charles i 2012. Foto: Stine Bidstrup/Polfoto
Hugo Plaun (med den sorte kasket) iblandt danske krigsveteraner der hilser på Prins Charles i 2012. Foto: Stine Bidstrup/Polfoto
Annonce:
Følg Samfund

Der er stille på en villavej i Charlottenlund. En ung murer kommer gående med et brev i hånden. Han er historieinteresseret, og han har et håndskrevet brev til den 96-årige danske krigshelt Hugo Plaun.

Han kommer forbi, fordi Hugo Plaun i dagens udgave af Weekendavisen har afsløret, at han i virkeligheden har arbejdet for nazisterne under Anden Verdenskrig, og at han slet ikke er nogen krigshelt.

Ekstra Bladet bliver lukket ind i den 96-årige mands lejlighed af hans kontaktperson. Hugo Plaun sidder foran fjernsynet og spiser morgenmad. På skærmen kører BBC, som er i gang med at sende noget om den franske præsidentkandidat Marine Le Pen.

Annonce:

Han har levet et langt liv, et liv hvor han har trykket hånd med den britiske prins Charles, besøgt Anders Fogh Rasmussen, da han var generalsekretær i Nato, nedlagt kranse på mærkedage for besættelsen af Danmark under Anden Verdenskrig og fortalt om sin tid i den britiske specialstyrke SAS.

Men han har ikke lyst til at tale om livet på en løgn.

- Jeg har fået renset ud. Derudover har jeg ingen kommentarer, siger han til Ekstra Bladets journalist, og går i gang med at læse det brev, som han har fået fra den unge murer, der kom forbi.

Dansk krigshelt afsløret: Arbejdede for nazisterne

Meldte sig selv
I interviewet med Weekendavisen fortæller Hugo Plaun for første gang nogensinde, at han meldte sig til Waffen SS, fordi han gerne ville opleve noget mere spændende, men han ville ikke i kamp.

Derfor arbejdede han fra 1943 som krigskorrespondent i blandet andet Polen. Ifølge Weekendavisen viser hidtil ukendte dokumenter fra Rigsarkivet, at Hugo Plaun i 1946 blev idømt halvandet års fængsel for frivilligt at have meldt sig under de nazistiske faner.

Det lykkedes ham dog at holde dommen skjult, og han blev senere et højtstående medlem i Hjemmeværnet.

Annonce:

Efter han i begyndelsen af 1980'erne blev medlem af Hjemmeværnet, begyndte Hugo Plaun at optræde med den falske historie.

Han har gennem årene holdt flere foredrag om sine frit opfundne bedrifter for blandt andre officerer i Forsvaret.

Da den britiske prins Charles var på besøg i Danmark i 2012, var Hugo Plaun med i en æresgarde af veteraner, der foran Frihedsmuseet hilste på den britiske tronarving og hans hustru, Camilla Parker-Bowles.

- Det greb om sig, og jeg er faktisk målløs over, at det aldrig er blevet opdaget, siger han og forsætter:

- Jeg ville ikke undskylde eller løbe væk fra det. Jeg vil tage det stående, og så må jeg tage de øretæver, der kommer, siger Hugo Plaun til Weekendavisen fredag.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Så er hun alligevel dansker
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: