Dansk mediegigant stævnet for hacking og industrispionage

Det danske nyhedsbureau Ritzau er blevet stævnet for hacking og industrispionage, efter de fik uretmæssig adgang til en konkurrents systemer

Danmarks største nyhedsbureau, Ritzau, har ifølge en stævning stjålet data og forretningshemmeligheder hos en konkurrent. Det skriver Berlingske.

Data-tyveriet er ifølge stævningen sket ved, at nyhedsbureauet i løbet af august og juli havde adgang til interne systemer hos konkurrenten Vocast i 28 dage.

Nu har Vocast valgt at stævne Ritzau for industrispionage og hacking, mens de kræver 15 millioner i erstatning fra det gamle danske nyhedsbureau.

Brugte 66 timer i systemet
Ritzau erkender, at de i en kort periode havde adgang til systemerne. Ifølge Ritzau er der blot er tale om 'en dum fejl'.

Nyhedsbureauet overtaget en kunde fra Vocast, og i opsigelsesperioden brugte Ritzau kundens brugernavn og adgangskode til at få adgang til systemerne.

Selv forklarer Ritzau det med, at de brugte det til at overføre kundens mailinglister og pressemateriale til deres eget system.

Vocast har dog en helt anden opfattelse af sagen. De har nemlig lavet en udførlig gennemgang af Ritzaus tilstedeværelse i systemerne.

Her mener Vocast at kunne påvise, at Ritzau samlet set brugte 66 timer i de interne systemer, som fire medarbejdere havde ulovlig adgang til, og at Ritzau har foretaget flere tusind handlinger.

Det høje antal timer gav mistanken om, at Ritzau havde brugt adgangen til at hente forretningshemmeligheder på ulovlig vis.

- Jeg var mundlam, da vi opdagede det. Vores største konkurrent har kortlagt, hvordan vores software er designet, og har stjålet data fra os, siger direktør hos Vocast Henrik Steen Madsen til Berlingske.

Ritzau er derfor nu stævnet for brud på loven om forretningshemmeligheder, markedsføringsloven, ophavsretsloven og straffelovens paragraf 263. De er desuden meldt til politiet og Datatilsynet for brud på persondataloven.

Langt ude
Hos Ritzau undrer man sig over, at sagen er blevet kørt så stort op. De mener nemlig ikke, at de har haft nogen økonomisk gevinst af deres adgang, ligesom det heller ikke har givet Vocast noget tab.

- Det er en menig servicemedarbejder og tre andre, som har hjulpet. De har kigget lidt, men det er under en halv time. Vi har kigget på noget, som kunden kan se, og flyttet noget, som kunden havde lov til at flytte.

- Det kræver Vocast så 15 millioner for. Det er lidt langt ude. Men i retten vil jeg fremlægge vores version af det. Den afviger en del fra deres, siger administrerende direktør hos Ritzau Bureau Lars Vesterløkke til Berlingske.

Paragraf 263 i straffeloven er den samme paragraf, som var relevant i Se og Hør-sagen.

20 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere