Dansk niqab-forbud går verden rundt

VUC i Lyngbys forbud mod at bære den islamiske klædedragt niqab i undervisningen har vakt international opsigt

Forbud mod niqab i undervisningen på en dansk VUC-skole har vakt opsigt i udlandet. (Arkivfoto: VUC)
Forbud mod niqab i undervisningen på en dansk VUC-skole har vakt opsigt i udlandet. (Arkivfoto: VUC)

Bruger du niqab eller burka, og har du lyst til at fortælle, hvorfor du har valgt det? Skriv en mail til 1224@eb.dk eller send en sms til 1224 (koster alm. takst)

Ekstra Bladet kunne som de første fortælle historien om et opsigtsvækkende forbud på en dansk VUC-skole.

I Lyngby har seks muslimske kvinder nemlig fået at vide, at de ikke længere må deltage i skolens klasseundervisning, hvis de fortsæt vælger at bære den muslimske klædedragt niqab. Et forbud, der træder i kraft næste skoleår.

Det fik flere af pigernes klassekammerater til at skrive ind til Ekstra Bladets !nationen, hvor de fortalte, at de finder det urimeligt, at pigerne nu skal have hjemmeundervisning via computeren i stedet.

Flere danske medier tog efterfølgende sagen op, og nu vækker sagen så også opsigt i udlandet.

Det store britiske medie The Independent var det første store internationale medie til at beskrive sagen.Mediet har ikke selv haft kontakt med skolen, der tilbyder undervisning til voksne. Til gengæld har de citeret fra skolens ordensreglement, der også blev lagt ud på Facebook, da sagen begyndte at rulle.

'Fri og uhindret kommunikation forudsætter, at man kan se hinandens ansigt. Derfor er det ikke tilladt at tildække øjne, næse og mund under deltagelse i undervisningen', skriver skolen

The Independent af sagen har fået flere medier med på vognen. Blandt andet Business Standard, Hindustan Times og Pakistan Today har skrevet om den danske VUC-skole.

Som det seneste medie har russiske RT også taget sagen op.

Efter Ekstra Bladet beskrev sagen første gang har det vist sig, at VUC i Lyngby ikke er den eneste skole, som ikke tillader den muslimske klædedragt i undervisningen.

Politiken kunne onsdag fortælle, at hverken VUC i Aarhus, Albertslund og København tillader, at deres elever skjuler deres ansigter i undervisningen.

nationen Glem jeres bodega-opstød: 11,8 procent støtter niqab-piger

VUC i Lyngby har de seneste dage været fuldstændig åbne omkring deres beslutning. Onsdag fortalte rektor Anne G. Sørensen, at forbuddet kommer efter, at flere personer havde klaget over, at det er svært at kommunikere med de niqab-klædte piger i undervisningen.

- Det, der kan gå galt, er den pædagogiske proces. Hvis man skal nå fra ét fagligt niveau til det næste, så er det rigtig vigtigt, at man har føling med, at de studerende følger med i undervisningen. Og via ansigtet kan man også have en fornemmelse for, hvad der foregår. Det gælder også i de mange andre samarbejdsformer, man har på kryds og tværs af holdene, sagde rektor for VUC Lyngby, Anne G. Sørensen, til Ekstra Bladet.

Det handler formentlig mere om kultur end om religion, når kvinder bærer niqab, mener Islam-forsker (Foto: Jakob Jørgensen) Samfund Islam-forsker om Niqab-påklædning: Det handler om kultur

535 kommentarer
Vis kommentarer