Dansk nødhjælp til Syrien og nabolande falder

Dansk nødhjælp til nærområdet ved Syrien faldt i 2014 med 15 procent og står til at tage endnu et dyk

Selvom flere partier for tiden taler om at løse flygtningekrisen i Europa ved at hjælpe mere i nærområderne, brugte Danmark sidste år færre penge på nødhjælp til Syrien og de fyldte flygtningelejre i nabolandene.

Fra 2012 til 2013 blev nødhjælpen mere end fordoblet, men allerede året efter faldt den ifølge Udenrigsministeriet fra 387 til 329 millioner kroner, skriver Jyllands-Posten.

Se også: Flygtninge-kaos: Vildt rygte om tysk mirakelskib

Det svarer til en nedgang på 15 procent.

I år har Danmark foreløbigt bevilget 206 millioner kroner. Dermed står støtten til at svinde igen, medmindre regeringen omprioriterer nødhjælp til Syrien inden årets udgang.

Flygtninge på vej til Europa. Foto: Rasmus Flindt Pedersen Samfund - 5. sep. 2015 - kl. 20:55 Dagens overblik i flygtninge-krisen: Fik slik og klapsalver

- Hvis regeringens retorik om mere til nærområderne skal holde stik, forventer vi, at der bliver fundet penge, siger Anders Ladekarl, generalsekretær for Dansk Røde Kors, til Jyllands-Posten.

De seneste år har Udenrigsministeriet mod årets slutning omdirigeret ubrugte bistandsmidler til nødhjælp i blandt andet Syrien.

Men udenrigsminister Kristian Jensen (V), der lørdag på et møde med EU's udenrigsministre opfordrede andre lande til at "levere penge", vil ikke love, at det vil ske igen.

Se også: Flygtninge-formand: Flygtning på bagsædet er menneskesmugling

- Det er for tidligt at sige præcis, hvordan vi vil bruge de midler, der måtte være. Vi har tidligere set pludseligt opståede situationer, hvor vi har været nødt til at omprioritere skarpt for at redde en krisesituation, siger han til Jyllands-Posten.

Udenrigsministeriets bedste bud på en samlet opgørelse over Danmarks støtte til de meget omtalte nærområder er den såkaldte humanitære bistand. I 2014 blev der brugt 2,3 milliarder kroner på den konto. I år er der foreløbig afsat 1,8 milliarder kroner.

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard fra De Radikale finder det 'fuldstændig uholdbart'.

Se også: Real Madrid donerer formue til flygtninge

- Det er hykleri af værste skuffe, hvis regeringen de facto har tænkt sig at skære ned i nærområderne, samtidig med at man undskylder sine egne overgreb herhjemme med, at man vil bruge flere penge i nærområderne, siger Lidegaard til avisen.

Se også: Drop den økonomiske og mentale nærighed

55 kommentarer
Vis kommentarer