Dansk øjenvidne til gadekrig: Det er fuldstændig sindssygt

Demonstrationer i Frankfurt har lukket alt

- Det er fuldstændig en krigszone. Alt er kaos. Alt er smadret, siger Jimmi Grethens.

Han sad onsdag indespærret i sit hus, mens overvågningshelikoptere summede i luften. Huset ligger i sikkerhedszonen lige overfor Den Europæiske Centralbank i Frankfurt. Sikkerhedszonen er ca. 500 m i omkreds og barrikaderet mod demonstranter, forklarer han.

- Jeg kan ikke komme ud af min gade. Den er spærret på begge sider, siger han. Jeg kan ikke tage på arbejde. Jeg har været nødt til at aflyse alle mine kunder. Alt er fuldstændig lukket.

Jimmi Grethens arbejder som frisør. Han flyttede for nylig til Frankfurt for at bo sammen med sin tyske kæreste.

Masser af biler blev sat i brand ved gadekampene.  (AP Photo/Michael Probst) Samfund - 18. mar. 2015 - kl. 09:35 TV: Voldsomme demonstrationer i Frankfurt

 

Mindst 88 sårede i vilde gadekampe
Da Jimmi Grethens vågnede kort før kl. 7 onsdag, viste TV billeder af demonstranter og politibetjente i gadekampe. Titusindvis af anti-kapitalistiske demonstranter ankom i hobetal for at protestere mod Den Europæiske Centralbank, der officielt skulle indvies onsdag kl. 11.

Demonstranterne satte ild til biler og skraldespande, kastede med sten og fyrværkeri og smadrede vinduer. Politiet brugte knipler, brandslukkere og vandkanoner til at få situationen under kontrol.

- Det er fuldstændig en kampzone, fortæller Jimmi Grethens til Ekstra Bladet.

Politiet i Frankfurt meddeler, at mindst 88 er blevet såret under demonstrationerne og at 350 er anholdt for at forstyrre den offentlige fred.

 

'Glasskår over det hele'
Da han vovede sig ned i fitnesscenteret 50 m fra hans hus onsdag morgen, var alt lukket. Tankstationen på hjørnet var smadret og der lå glasskår over det hele, fortæller han.

Politiet patruljerede onsdag området omkring centralbanken, hvor Jimmi Grethens bor, for at forhindre, demonstranterne trænger ind. Beboere, der havde forladt sikkerhedszonen, skulle vise sygesikringsbevis eller pas for at blive lukket ind. Politiet advarede beboerne imod at forlade zonen, fordi de måske ikke ville kunne komme ind igen, fortæller han.

 

Vidne: Demonstrationer hjælper ikke
Demonstranterne er utilfredse med, at centralbanken ECB vurderer den økonomiske politik i de lande, der har brug for ekstra kreditter for at komme over deres finansieringsproblemer. Det kan tvinge landene til at skære ned på deres statsbudgetter, hvilket kan ramme de svage.

Demonstranterne mener, at kriselande som Grækenland i stedet bør bevilges flere penge.

Jimmi Grethens siger, han godt forstår protesterne, men at han ikke mener, det fører nogen steder.

- Det er waste of time. Det er fint nok, man er imod banken, men nu er den her. Sådan er det. Det går ud over almindelige mennesker, siger han.

60 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere