Dansk professor: Zika-virus vil sprede sig voldsomt

Den danske professor Lars Jørgen Østergaard vurderer, at zika-virussen vil sprede sig yderligere. Men danskere skal ikke frygte virusen, lyder det fra eksperten

Professor fortæller, hvordan Zika-smitten kan være opstået. Hør mere her

I går kaldte den internationale sundhedsorganisation WHO til krisemøde, hvor øverste og eneste punkt på dagsordenen er udbruddet af zika-virus i Syd- og Mellemamerika.

Zikavirus blev først konstateret hos aber i Zikajunglen i Uganda i 1947. Det første menneske, der blev smittet, var ti år senere. Indtil 2007 forekom virussen kun sjældent i Afrika og Asien. (Foto: AP) Samfund - 28. jan. 2016 - kl. 13:40 WHO frygter millioner af tilfælde af zikavirus

Virusen er formentlig årsag til, at en større bølge af fødslen af spædbørn med misdannede hoveder i landene i området.

Ifølge professor i infektionsmedicin ved Aarhus Universitet, Lars Jørgen Østergaard, gør WHO klogt i at tage virus-udbruddet alvorligt.

Spreder sig med stor fart
Professoren peger på, at virusen har spredt sig meget hurtigt til et stort område, hvor mange mennesker bor tæt.

- De senest opgjorte tal vedrørende zika-virussen viser, at der inden for de seneste uger er kommet flere hundrede nye tilfælde af nyfødte med misdannelser. Tallene viser en klar og markant stigning og det skyldes formentlig udbruddet af zika, siger Lars Jørgensen Østergaard til Ekstra Bladet.

Samfund - 27. jan. 2016 - kl. 15:44 Niels fik zikavirus: Den første nat var den værste

Virusen har de seneste uger spredt sig fra Sydamerika til Mellemamerika og truer de sydligste stater i USA.

Niels Abild Jespersen blev smittet med Zika. Hør om den voldsomme oplevelse her

Sprøjtes ind
Ifølge Statens Serum Institut spredes virusen via myg. Det sker når aedes-myggen, der lever i subtropiske og tropiske egne, stikker et smittet menneske for derefter at flyve videre og stikke et rask.

Samfund - 27. jan. 2016 - kl. 08:35 Zikavirus truer karneval og OL

Netop fordi sygdommen har spredt sig så hurtigt, forventer professoren i infektionsmedicin, at stort set alle dele af verden, hvor aedes-myggen lever, kan forvente at blive ramt.

WHO frygter at tre til fire millioner mennesker på verdensplan kan blive ramt af sygdommen.

Fakta om Zika-virus

Zikavirus-infektion er en myggeoverført sygdom, der overføres med myggearten aedes. Den kan give influenzalignende symptomer og ligner andre myggeoverførte sygdomme som denguefeber og chikungunya-infektion.

* Op til hver ottende smittede har ikke haft symptomer på infektion. Dem, der mærker symptomer, får febersygdom af fire til syv dages varighed, der kan være ledsaget af udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse. Der er ingen kur eller vaccine mod sygdommen.

* Der er en stærk mistanke om, at zikavirus kan give medfødt microcephali (for lille hovedudvikling) og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte. Sammenhængen er dog ikke endeligt bevist.

* Zikavirus blev først konstateret hos aber i Zikajunglen i Uganda i 1947. Det første menneske, der blev smittet, var ti år senere. Indtil 2007 forekom virussen kun sjældent i Afrika og Asien.

* I 2007 forekom det første kendte udbrud af zikavirus på øen Yap i Stillehavet, hvor det blev anslået, at omkring 73 procent af befolkningen blev smittet. Siden har zikavirus bredt sig til andre dele af Stillehavet.

* I 10 lande/landområder forekommer aktuelt stigende eller udbredt smitteoverførsel (El Salvador, Venezuela, Colombia, Brasilien, Surinam, Fransk Guyana, Honduras, Mexico, Panama og Martinique), mens 10 andre lande/landområder indtil nu kun har oplevet sporadisk transmission (Bolivia, Guyana, Ecuador, Guadeloupe, Guatemala, Paraguay, Puerto Rico, Barbados, Saint Martin og Haiti).

* Fra oktober 2015 har de brasilianske sundhedsmyndigheder noteret 3500 mulige tilfælde af medfødt microcephali og andre skader på centralnervesystemet relateret til zikavirus-infektion.

Kilder: Statens Serum Institut

Ingen vaccine - endnu
Selvom sygdommen ikke kommer til at ramme de koldere egne af kloden, mener professor Lars Jørgensen Østergaard, at dagens voldsomme advarsel er berettiget.

- Det, at den har spredt sig så relativt hurtigt, til så stort et område, med så stor en befolkningstæthed gør, at man fra internationalt sted bliver nød til at lave en plan for bekæmpelse af den, forklarer professoren.

Sundhed - 27. jan. 2016 - kl. 06:24 Frygtet virus registreret i Sverige

Samme taktik havde man held med at bruge mod ebola-udbruddet i Afrika, som man i løbet af 2015 fik under kontrol.

- Sådanne indgreb kræver en hurtig og kraftig forskningsindsats for at finde ud af, hvordan den pågældende sygdom præcis påvirker os og forskning i, hvordan vi bekæmper den. Fx via en vaccine, som vi man hurtigt fik udviklet mod ebola.

Koldt er godt
Netop fordi virusen spredes via myg fra varmere himmelstrøg, skal vi ikke frygte den i Danmark. For en gangsskyld skal vi være tilfredse med vores middelmådige temperaturer.

- Vi ved, at virusen primært smitter fra menneske til menneske via aedes-myggen. Der er dog mulighed for, at den også kan smitte gennem seksuel kontakt og blodtransfusion. Men her er risikoen utrolig lille, så man skal ikke frygte sygdommen, hvis man befinder sig i Danmark, understreger professoren.

- Det er vigtigt at sige til den danske befolkning, at der ikke er noget farligt i det her overhovedet. på en skala fra 0-10 er den her 0-farlig for Danmark. Men set med verdens briller er det et stort problem, forklarer professoren der ikke tøver med at sammenligne virusudbruddet med ebola-epidemien i Afrika.

8 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere