Dansk retssag på vej i vor tids største lægemiddelskandale

Svensk støtte vil forsøge at bane vejen for en officiel undskyldning og erstatning til thalidomidskadede.

Her ses et billede af Thalodomid-kapsler. Foto: AP/ho/Celgene
Her ses et billede af Thalodomid-kapsler. Foto: AP/ho/Celgene

Fosterskader forårsaget af gravides brug af medikamenter med thalidomid i perioden 1957-1962 er blevet kaldt moderne tids største lægemiddelskandale.

Nu vil seks tilbageværende, anerkendte, danske thalidomidskadede have en officiel dansk undskyldning og erstatning.

Det skriver Jyllands-Posten søndag.

Det anslås, at 10.000 børn blev født med svære fosterskader på grund af det kemiske stof thalidomid fra det vesttyske lægemiddelfirma Chemie Grünenthal.

Danmark har aldrig erkendt et medansvar eller udbetalt kompensation til skadede, på trods af at man bevidst ikke advarede befolkningen, da det blev kendt, at thalidomid kunne udgøre en fare for gravide.

Sundheds- og ældreministeriet afviste i januar de danske thalidomidskadedes forespørgsel om erstatning og en undskyldning med et skriftligt svar:

- På det tidspunkt hvor thalidomid blev anvendt af gravide, fandtes der ingen særskilt lovgivning om erstatning for lægemiddelskader, lød det i svaret.

Björn Håkansson, formand for de svenske thalidomidskadede, er oprevet over situationen i Danmark.

Foreningen, som er støttet af den svenske stat med et årligt millionbeløb, har afsat en større pengesum, som den danske thalidomidforening kan føre deres sag for.

Det er ikke lykkedes Jyllands-Posten at få kommentarer fra hverken tidligere sundheds- og ældreminister Sofie Løhde (V) eller sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V).

Overlæge og næstformand for de danske thalidomidskadede Lars Reiter er meget glad for den svenske støtte.

- Med den svenske støtte kan vi komme videre med vores sag imod den danske stat og forhåbentlig få sat vores eget punktum for den største lægemiddelkatastrofe i moderne tid, siger han.

40 kommentarer
Vis kommentarer