Dansk sensation: Kræftramt pige fik æggestok frosset ned - nu har hun født

Danske forskere har hjulpet britisk kvinde med at blive gravid

En sund og rask baby er blevet født i Leeds, England, efter at moderens æggestok har været frosset ned og opbevaret på Rigshospitalet i Danmark i 15 år. Modelfoto: Colourbox
En sund og rask baby er blevet født i Leeds, England, efter at moderens æggestok har været frosset ned og opbevaret på Rigshospitalet i Danmark i 15 år. Modelfoto: Colourbox

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

En 24-årig britisk kvinde har fået en baby, selv om hendes ene æggestok har ligget i en fryser i 15 år og først umiddelbart inden graviditeten blev tøet op og sat ind i kvinden igen. Og det er danske forskere, som har hjulpet kvinden.

Det skriver DR.

For første gang nogensinde er et barn således kommet til verden ved hjælp af æggestok-væv, som er blevet taget ud af en pige, som endnu ikke var gået i puberteten, og lagt i en fryser for siden at blive sat ind i pigen igen, efter at hun er blevet voksen.

Kemobehandling
Årsagen til, at det overhovedet var nødvendigt at fjerne pigens ene æggestok, var, at pigen skulle igennem en kraftig kemobehandling, hvor man frygtede, at kvindens æggestokke ville risikere at tage skade.

- Vi har tidligere gjort det med væv fra voksne kvinder, som så efterfølgende har født børn. Her i Danmark er det sket 15 gange, og på verdensplan er det sket cirka 100 gange. Det nye i denne her historie er, at æggestokvævet blev udtaget, inden pigen gik i puberteten, og det har man ikke set før, siger professor Claus Yding Andersen fra Reproduktionsbiologisk Laboratorium på Rigshospitalet til DR.

Det var Claus Yding Andersen og en kollega fra Aarhus som foretog transplantationen af vævet i Danmark.

- Lægerne i England havde aldrig prøvet det før og sendte derfor både kvinden og det nedfrosne væv her til Danmark, hvor vi optøede og transplanterede det, siger Claus Yding Andersen.

Opbevaret ved minus 196 grader
Lægerne på Rigshospitalet har været med lige fra begyndelsen for 20 år siden, hvor man gik i gang med nedfrysning og transplantation af æggestokvæv og har specialiseret sig i det lige siden.

Æggestokvævet har været opbevaret ved minus 196 grader. Vævet blev forud for kvindens graviditet optøet og indsat i mindre stykker på den tilbageværende, men ikke længere fungerende æggestok. Her begyndte kvinden i løbet af et halvt år at producere østrogener.

Kvinden blev gravid med hjælp fra reagensglas.

Selv om det altså er første gang, at man har transplanteret æggestok-væv fra et barn, så er det tidligere sket med voksne kvinder. På verdensplan er der født knap 100 børn efter transplantation af æggestokvæv.

Danske eksperter har stået for knap 100 af transplantationerne.

Historien har vide perspektiver for alle de piger med en ondartet sygdom og udsigt til et liv uden børn, som nu kan få genoprettet æggestokfunktionen og forplantningsevnen, hvis æggestokken fjernes i tide.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere