Dansk skibsvrag fundet efter 238 år: - Det er jo helt vildt

Efter over 200 forsøg er det endelig lykkedes for Undervandsgruppen at finde linjeskibet Printz Friderich, hvilket har udløst svær begejstring

Hør den fascinerende historie om, hvordan vraget blev fundet her. (Producer: Martin Lorentsen)
Følg Samfund

Efter en årelang eftersøgning kunne dykker og direktør for Undervandsgruppen Kim Schmidt mandag konstatere, at vraget af linjeskibet Printz Friderich endelig var dukket op.

Printz Friderich blev - og bliver - regnet for at være en af den danske flådes stoltheder, da det med 667 besætningsmedlemmer samt 70 kanoner gik på grund ved Kobbergrunden ved Læsø og forliste helt tilbage i 1780.

Efter tre dage i havet blev størstedelen af besætningen reddet i land på øen, men det anslås, at mellem seks og otte mand omkom ved forliset.

Siden gik eftersøgningen af det 52 meter lange skib i glemslen, men inden for de senere år har Kim Schmidt og resten af Undervandsgruppen således intensiveret den, hvilket altså gav pote mandag.

Kim Schmidt er selvsagt begejstret over fundet.

- Vi har ledt efter det her vrag i 10-12 år og dykket over 200 gange, så er det jo kæmpestort, at vi endelig finder det, fortæller Kim Schmidt til Ekstra Bladet og uddyber:

- Vi har simpelthen gennemtrevlet det hav så mange gange, så det er klart, at vi er oppe at køre, når vi har ledt så længe. Det er jo helt vildt!

Skibsvrag forsvundet i 78 år: Nu har dansk museum endelig fundet det

Vragets træværk er ifølge Kim Schmidt meget nedbrudt af palæorme, men Undervandsgruppen forventer alligevel at finde både kanoner og udstyr under ballasten og sandet.

De vil nu sammen med Læsø Museum og Museum Bangsbo søge om penge til yderligere undersøgelser af vraget og til at bjærge genstandene, så de kan udstilles.

- Vi håber meget på, at genstandene kan bjærges, og på at vi finder en masse fine objekter, så de kan udstilles på Læsø Museum, fortsætter Kim Schmidt og påpeger afslutningsvis, at fundet altså altså ikke skyldes ham alene.

- Vi er en hel gruppe, der har arbejdet på det her. Jeg stod for at sejle og lede, hvor de andre ledte i arkiver. Vi har lavet et stort kartotek over mange vrag i Danmark, hvor vi kan gå ind og finde oplysninger. Vi er nørder!

En fuldtonet skandale

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.