Dansk slagteri tvunget til massefyringer

Fødevarestyrelsen har trukket rapporten tilbage, men salget er gået i stå for slagteriet i Struer, der afskediger 35 ansatte

Dan Duck vil sende en større millionregning til Fødevarestyrelsen, oplyser direktør. Foto: Astrid Dalum/Ritzau Scanpix
Dan Duck vil sende en større millionregning til Fødevarestyrelsen, oplyser direktør. Foto: Astrid Dalum/Ritzau Scanpix

En fejlagtig kontrolrapport får nu fatale konsekvenser for ansatte på et vestjysk slagteri.

Det skriver mediet Food-supply.dk.

Fødevarestyrelsen udsendte nemlig ved juletid sidste år en kontrolrapport, som gav andeslagteriet Dan Duck dårlig medieomtale.

Heri konkluderede styrelsen, at de ansatte ikke vaskede hænder, og at der samtidig var afføring på de ænder, som slagteriet solgte.

35 medarbejdere fyret
Medarbejderne kunne dog sagtens vaske hænder et andet sted, end der hvor kontrollen blev udført, og derfor måtte Fødevarestyrelsen trække rapporten tilbage.

Alligevel har Dan Ducks direktør Hardy Eskildsen været nødsaget til at afskedige stort set alle slagteriets medarbejdere. Det fortæller han til Food-supply.dk:

- De 35 medarbejdere er allerede stoppet, så der er kun en håndfuld ansatte tilbage. Nogle funktionærer og et par stykker til nogle småtterier. Vi prøver at pakke om, så vi måske kan komme af med noget til en anden kunde end først planlagt. Der skal jo pakkes med en speciel label til hver enkelt kunde.

Direktøren siger videre, at slagteriet ikke har solgt én eneste and, siden at kontrolrapporten udkom i december 2019.

Millionregning på vej
Fødevarestyrelsen indrømmede imidlertid fejlen og vil bruge episoden som en lærestreg til at optimere deres kontrol fremover, lød det, da Ekstra Bladet kontaktede dem i januar.

'Vi evaluerer løbende vores kontroller, så vi lærer af både det, der er gået godt og af det som er gået mindre godt. Den fejlagtige indskærpelse af reglerne for håndvask er klart et læringspunkt, som vi tager op med vores tilsynsførende.' skrev Rikke Aaagard, der er Fødevarestyrelsens kødkontrolchef, i et skrifligt svar.

Den undskyldning er ikke nok for Dan Duck, der har tabt et større millionbeløb. Hardy Eskildsen vurderer over for Food-supply.dk, at der bliver tale om et tocifret millionbeløb, som man vil rejse erstatningskrav om.

Direktøren forventer ligeledes, at regningen til Fødevarestyrelsen også kommer til at omfatte et beløb for skaden på Dan Ducks image.

- Det vil koste mange markedsføringskroner at få rettet op på det her, og jeg kan ikke se, at der er andre end Fødevarestyrelsen til at betale, sagde han tidligere i januar ifølge Ritzau.

Sagen er nu havnet på fødevareminister Mogens Jensens bord. Han har bedt Fødevarestyrelsen komme med en redegørelse inden 20. marts.

Læs mere om sagen her
Dan Duck vil sende en større regning til Fødevarestyrelsen. Foto: Astrid Dalum Samfund Slagteri vil sende millionregning til Fødevarestyrelsen for fejl
Fødevarestyrelsen beklager nu over for Dan Duck i Struer. Foto: Astrid Dalum Samfund Fødevarestyrelsen i kæmpe bommert: - Vi beklager
Myndighederne opdagede for tre måneder siden, at mange af de slagtede ænder i det alt for mørke slagteri var smurt ind i egen lort på grund af uheld under slagtningen. Det fremgår af en kontrolrapport, Ekstra Bladet har fået aktindsigt i. Foto: Ritzau/Scanpix/Astrid Dalum Fødevarer Her vaskede de ikke hænder: Lort på danske juleænder