Dansk spiontjeneste: Her er de største trusler mod Danmark

Forsvarets Efterretningstjeneste offentliggjorde tirsdag sin årlige risikovurdering. Cyberangreb er nu en større trussel end Rusland og terrorisme

Tiden med 80'er-spioner, lange trenchcoats og bløde hatte, der henter oplysninger om rigets sikkerhed, hører en svunden tid til.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) præsenterede tirsdag deres risikovurdering, der giver et klart billede af de vigtigste trusler mod Danmark. Og der danner sig et klart billede.

- Cybertruslen mod Danmark er meget høj, og det vil den blive ved med at være. Både danske myndigheder og virksomheder er konstant udsat for forsøg på cyberspionage - især fra fremmede stater, siger chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen.

Dermed placerer den danske spiontjeneste øverste chef cybertruslen klart først, når han kigger på truslen mod Danmark.

Den nye rapport, som blev præsenteret, bygger på egne efterretninger og fra Danmarks allierede rundt om i verden. Udover cyberangreb rangerer truslen fra Rusland og terrorisme også meget højt og bliver betegnet som høj risiko-områder.

Hans Engell: Løkke og Hjort gør klar til kamp med 13 mia. til soldater, krudt og kugler

Hackerangreb
Flere gange i 2017 er danske virksomheder og ministerier blevet ramt af hackerangreb. Det største angreb ramte Mærsk, hvor flere systemer blev hacket og lagt ned, hvilket har kostet Mærsk millioner.

- Den stadig større udnyttelse af de digitale muligheder kan dog også introducere nye sårbarheder, som gør Danmark mere udsat for cyberangreb, siger Lars Findsen.

Udover angrebet på Mærsk er næsten alle danske ministerier dagligt udsat for hackerangreb. FE løfter også sløret for et hackerangreb, der ramte Forsvarets mailsystem i 2016.

Truslen fra øst
Ligesom tidligere år fylder Rusland også en del i trusselsbilledet. Vores nabo mod øst vækker fortsat bekymring ifølge efterretningschefen.

- Rusland fortsætter sin militære oprustning i den vestlige del. Det er dog usandsynligt, at Rusland vil risikere en direkte konfrontation mod Nato, siger Lars Johan Findsen.

Artiklen forsætter under billedet...

Foto: AP
Foto: AP

Det er ikke kun den på militære front, at Rusland rykker tættere på. En lige så stor bekymring er Ruslands forsøg på at påvirke valg og andre politiske beslutninger i vestlige lande.

- Det er meget sandsynligt, at Rusland vil målrette og tilpasse påvirkningskampagner mod Danmark, står der i rapporten.

Terrortrussel fra Syrienskrigere
Selv om Islamisk Stat er presset kraftigt i defensiven i Irak og Syrien, så gør det ikke truslen om terrorangreb mindre, snarere tværtimod, lyder vurderingen.

- Dels har konflikterne i Syrien og Irak været med til at bidrage til en ny generation af militante islamister, der kan indgå i transatlantiske netværk og dels har Islamisk Stat og Al-Qaeda stadig kapacitet til at mobilisere sympatisører til terrorhandlinger, siger Lars Findsen.

Derfor er truslen stadigvæk meget høj, og det er noget, som efterretningstjeneste holder et vågent øje med.

Artiklen forsætter under billedet...

Foto: AP
Foto: AP

- Nedkæmpningen af Islamisk Stat i Irak og Syrien vil være med til at sprede truslen og hermed give en øget kompleksitet i trusselsbilledet, siger FE-chefen.

På baggrund af det forudser FE, at der forsat vil komme terrorangreb i fremtiden. Både fra hjemvendte Syrienskrigere, men også de såkaldte sympatisører.