Dansk statsborger fra Sri Lanka fik afslag på nyt pas

Ombudsmanden har afgjort sag, hvor kommunen og Rigspolitiet afviste at give dansk statsborger et nyt pas

Ombudsmanden kritiserer skarpt, at både Køge Kommune og Rigspolitiet afslog at udstede nyt pas til en dansk statsborger, der for knap 30 år siden var indrejst fra Sri Lanka.

Manden var kommet til Danmark som flygtning og havde tre gange tidligere fået udstedt et dansk pas. De to seneste efter at han var blevet dansk statsborger.

Da han i foråret 2014 ansøgte kommunen om et nyt pas, fik han imidlertid afslag, fordi han ikke kunne fremlægge en fødselsattest, da den var udleveret til politiet.

Men også Rigspolitiet gav ham afslag, hvilket har ført til, at ombudsmanden gik ind i sagen. I sin udtalelse retter han en skarp kritik mod både Køge Kommune og Rigspolitiet.

- Myndighederne har begået klare juridiske fejl, men de har ikke mindst udvist en urimelig mangel på forståelse for ansøgerens situation.

- Myndighederne må aldrig glemme almindelig sund fornuft i kontakten med borgerne. Det har de gjort her, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Manden klagede til Rigspolitiet og oplyste, at han som asylansøger havde afleveret sine papirer til politiet, herunder sin fødselsattest. Rigspolitiet var dog enig i kommunens afslag.

Først efter at have anmodet om aktindsigt i sin asylsag hos Rigspolitiet, så han kunne fremlægge bevis på, hvor han var født, kunne manden få udstedt et nyt pas.

Rigspolitiet vil nu orientere kommunerne om korrekt behandling af sager som den pågældende.

Ombudsmanden har bedt Rigspolitiet om at blive underrettet om orienteringen.

Han har også bedt Rigspolitiet om at oplyse, om sagen giver Rigspolitiet anledning til at overveje praksis for bevarelse af dokumentation.

6 kommentarer
Vis kommentarer