Dansk stjernekok om dødsfald: - Vi har mistet en legende

Lørdag er symbolet for fransk gastronomi, Paul Bocuse, gået bort. Ifølge en af Danmarks største kokke er det kokken over dem alle, som verden nu har mistet

Frankrigs største kok er død. Paul Bocuse blev 91 år gammel. Foto: AP
Frankrigs største kok er død. Paul Bocuse blev 91 år gammel. Foto: AP

- Det er en mand, der har betydet alt for mig. Han er grunden til, at jeg blev kok. 

Den danske stjernekok Per Thøstesen er næsten i chok, da Ekstra Bladet taler med ham ovenpå, at hans mentor gennem mange år, den franske gastronomi- og kokke-gigant Paul Bocuse, er død i en alder af 91 år.

I fire år stod Per Thøstesen nemlig i lære hos manden, der har fået opkaldt verdensmesterskabet for kokke efter sig. En mand, som ifølge Per Thøstesen vil få en statsbegravelse i Frankrig. Men Paul Bocuse var ikke kun et inspirerende menneske og en verdenskendt kok.

Han var en kær ven for danskeren, der ejer restauranten af La Boheme.

Han fortæller, at det var den 91-årige Bocuse fik ham til at drømme om selv en dag at bære en kokkehue:

- Jeg fandt en bog i min mors reol, da jeg var 12 år gammel. Den bog af Paul Bocuse fik mig til at drømme om at blive kok. Det er en kæmpe sorg, der rammer mig. Jeg ved, at det her vil skabe landesorg i Frankrig. Der har aldrig været nogen i historien, som har betydet mere for madlavning.

Per Thøstesen fik for cirka 20 år siden den store ære at være den første ikke-franske kok i Paul Bocuses verdenskendte køkken i Collonges. En tillid, der den dag i dag stadig betyder utrolig meget for den tidligere landsholdskok:

- Jeg glemmer aldrig en søndag, hvor han kom hen til mig, mens jeg lavede en skinke i en af vores nye ovne. Efter han havde hørt mig forklare om tilberedningen, sagde han blot: Per, du har overstået din værnepligt, og nu skal du til Caribien og være køkkenchef i min restaurant.

En restaurant, der lå i det, som dengang var verdens dyreste hotel.  

Artikel fortsætter under billedet ...

 

Århundredes kok
Paul Bocuse er kendt for at være opfinder af 'det nye køkken'. Med sin V.G.E-suppe, der er tilegnet den tidligere franske præsident Valery Giscard d'Estaing, udødeliggjorde han i manges øjne en simpel ret, hvilket vidner om hans store kapacitet.

Men endnu mere imponerende er hans rekord på tre michelin-stjerner, som han holdt gennem 55 år. Den rekord har givet han titlen 'århundredes kok'. Ifølge Per Thøstesen er det også en sand legende, der nu er død. Han sammenligner Paul Bocuse med en af Danmarks største personligheder i det 20. århundrede:

- Det var ham, der opfandt 'det nye køkken'. Når du taler om ham i Frankrig, så er det med æresfrygt. Jeg kan huske, at når han kom ind i køkkenet til os, så rettede vi alle ryggen. Jeg kan ikke sammenligne den aura, der var omkring ham, med andre end måske Mærsk Mc-Kinney Møller herhjemme.

Ifølge den danske stjernekok skylder alle moderne kokke en stor tak til Paul Bocuse, som han mener, har revolutioneret gastronomien over hele verden:

- Det han har gjort, er grunden til, vi alle sammen er her. Han var så god kommercielt, og han var den første, der tænkte på at komme i tv, som vi ser så mange af os andre være nu om dage. Men det han har gjort for franskmænd, er, at han fik det franske køkken ud til hele verden. Alle os kokke har ham alt at takke for, slutter han.