Dansk succesforfatter udskrevet fra den lukkede: Jeg var meget, meget syg

56-årige Peter Øvig Knudsen har blandt andet fået elektrochok-behandling i løbet af de seneste syv uger, hvor han har været indlagt på Rigshospitalets psykiatriske afdeling

Peter Øvig Knudsen blev i tirsdags udskrevet fra Rigshospitalets psykiatriske afdeling, fortæller han på Facebook. Foto: Joachim Adrian
Peter Øvig Knudsen blev i tirsdags udskrevet fra Rigshospitalets psykiatriske afdeling, fortæller han på Facebook. Foto: Joachim Adrian
Følg Samfund

Forfatter Peter Øvig Knudsen blev i tirsdags udskrevet fra Rigshospitalets psykiatriske afdeling, efter at han i syv uger har været i behandling for en dyb depression.

Det bekræfter Peter Øvig Knudsen i en sms til Ekstra Bladet.

Peter Øvig Knudsen har indvilget i, at Ekstra Bladet frit citerer fra det Facebook-opslag, som han søndag aften har lagt på sin Facebook-side, hvor han fortæller om sin indlæggelse til sine mange tusinde følgere.

Peter Øvig Knudsen var i fire uger indlagt på den lukkede afdeling efterfulgt af tre uger på den åbne. Han giver udtryk for, at han har været igennem et langt forløb, hvor han til at begynde med slet ikke var klar over, hvor syg han egentlig var.

- Depressionen sneg sig ind på mig i det tidlige efterår 2017. I begyndelsen genkendte jeg oplevelsen fra tidligere i mit liv, men efterhånden blev min tilstand alvorligere, end jeg nogensinde havde prøvet før, og allerede midt i november talte flere fagfolk om, at jeg måske skulle lade mig indlægge, skriver Peter Øvig Knudsen i opslaget.

Pårørende traf beslutning om indlæggelse
Det var Peter Øvig Knudsens nærmeste, som tog beslutningen om at få ham indlagt, skriver han videre.

- Jeg vægrede mig og ville hellere klare det selv, men jeg blev mere og mere sort i hovedet - og et stykke inde i januar besluttede mine nærmeste at få mig indlagt på Rigshospitalets lukkede afdeling.

Flere foredrag med Peter Øvig Knudsen blev sidst i 2017 aflyst på grund af sygdom. Peter Øvig Knudsen fortæller nu, at han har været ramt af en dyb depression. Foto: Joachim Adrian
Flere foredrag med Peter Øvig Knudsen blev sidst i 2017 aflyst på grund af sygdom. Peter Øvig Knudsen fortæller nu, at han har været ramt af en dyb depression. Foto: Joachim Adrian

- De første dage var jeg meget, meget syg, kan jeg se i dag. Jeg var ikke alene lammet af svær depression, men også af voldsom angst, lyder det i Peter Øvig Knudsens status-opdatering.

Peter Øvig Knudsen gennemgik en elektrochokbehandling over flere uger, fortæller han.

Elektrochokbehandling

  • Electrokonvulsiv terapi (forkortet fra engelsk ECT) er den internationale betegnelse for det, der i gamle dage blev kaldt elektrochok. ECT bruges til behandling af svære, ofte livstruende depressioner
  • Behandlingen foregår i narkose og under nøje overvågning af narkoselæge og -sygeplejerske samt psykiatrisk personale
  • Med et svagt strømstød bliver hjernen stimuleret til at frembringe et krampeanfald
  • Dette anfald øger aktiviteten i en række vigtige systemer i hjernen, som er påvirket af depressionen. Desuden bliver dannelsen af nye nerveceller i hjernen øget
  • Bivirkningerne er først og fremmest påvirkning af hukommelsen. Hos langt de fleste bliver hukommelsen dog normal igen uger efter behandlingen

Kilde: sundhed.dk

- På nærmest mirakuløs vis bevægede jeg mig ud af den sorteste depression, skriver han videre i sin Facebook-opdatering.

En tur i mørket gør klog
Behandlingen har gjort - skriver den 56-årige forfatter - at de mørke tanker nu er erstattet med livlyst, nysgerrighed og glæde, som er begyndt at vende tilbage.

Og Peter Øvig Knudsen føler nu, at han er blevet klogere af at have været en tur gennem mørket.

- Og i hvert fald mere følsom (for nu ikke at sige decideret rørstrømsk), skriver Peter Øvig Knudsen.

Forfatter: Unge kender ikke bzernes voldsomme oprør i 1980erne

- Jeg føler en stor taknemmelighed over for hospitalets kompetente læger, et omsorgsfuldt personale, fine medpatienter, min superkvinde af en vedholdende kærlig kæreste, vores seje samboer og børn plus de genuint sødeste venner, lyder det videre.

Peter Øvig Knudsen oplyser, at han i de næste to år skal gennem et opfølgende forløb på Rigshospitalet, som indeholder samtaler og terapi.

Peter Øvig Knudsen

Forfatter og Cavlingprisvinder Peter Øvig Knudsen er 56 år og uddannet journalist.

Han blev uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1987 og var dengang i praktik på Ekstra Bladet.

Senere har han blandt andet arbejdet for Information, Weekendavisen og DR. Siden 2003 har han arbejdet som forfatter på fuld tid.

I 2003 var han medinstruktør på den prisbelønnede dokumentarfilm Med ret til at dræbe, som var baseret på de to bøger om besættelsen, Efter drabet og Birkedal. Peter Øvig Knudsen har også vundet flere priser for de to bøger.

Den hidtil største salgssucces har Øvig Knudsens oplevet med bøgerne om Blekingegadebanden, der gav ham Cavlingprisen. De to bind er solgt i mere end 200.000 eksemplarer.

Under sin tid som elev på Viby Amtsgymnasium var han medlem af en ungdomsorganisation under Kommunistisk Arbejderparti. Han meldte sig dog ud efter knap tre år efter egen udsagn fordi de ikke delte "samme værdier om demokrati, menneskerettigheder og ytringsfrihed".

Peter Øvig Knudsen er en populær foredragsholder, ligesom han har fungeret som underviser i journalistik.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+