Dansk tech-ambassadør vil have it-giganter til at tage ansvar

Nogle it-virksomheder afviser regulering, men holdningerne er i bevægelse, mener Danmarks tech-ambassadør

Casper Klynge opholder sig mest i USA, men er her fanget under et ophold i Danmark. Foto: STAFF/Scanpix 2017
Casper Klynge opholder sig mest i USA, men er her fanget under et ophold i Danmark. Foto: STAFF/Scanpix 2017

Den teknologiske udvikling går så stærkt, at de folkevalgte beslutningstagere har svært ved helt at forstå omfanget af såvel muligheder som udfordringer.

Det mener den danske tech-ambassadør, Casper Klynge.

- Det skal ikke overlades til industrien selv at definere vilkårene for, hvordan den nye teknologi skal udrulles. Det skal foregå i samarbejde med offentlige myndigheder, siger han.

Google og andre techgiganter er eksperter i at gøre deres produkter og tjensterne 'sexede', men vi bør være meget mere skeptiske over for dem, mener en ny techkommission. Foto: ROBYN BECK/Ritzau Scanpix Samfund Fagforening går til kamp mod techgiganter: Nu er det nok

Regulering er vigtig
Casper Klynge, der for godt halvandet år siden tiltrådte som Danmarks første ambassadør for teknologi og digitalisering, er til stede på verdens største messe for forbrugerteknologi, CES, i Las Vegas, USA.

Her handler det for ham ikke om nye gadgets og nye produkter. Det handler om regulering af ny teknologi.

- Vi er her ikke for at kigge på rullende tv. Vi er her for at snakke med de andre lande og snakke med de store virksomheder. Vi arbejder på at skabe en koalition mellem lande og virksomheder om ansvarlig tilgang til teknologi.

- Det handler om et større samfundsansvar i den private sektor og også om at hjælpe vores beslutningstagere med at få en balanceret tilgang til teknologien, siger Casper Klynge.

Svindlerne har blandt andet lavet denne falske artikel om bitcoins, der ligner en artikel fra Ekstra Bladet. Skærmdump Teknologi Advarer mod falske hjemmesider: Misbruger danske aviser til fup

Facebook får klar besked
Han har haft samtaler med store virksomheder som Facebook om læk af data, misbrug af platforme, underminering af valg og fordeling af misinformation eller terrormateriale.

- Vi forsøger at sige til virksomhederne, at det er uacceptabelt, at vi forventer, at de tager et medansvar.

Overordnet handler det om kerneværdier som demokrati, menneskerettigheder, ligestilling, at der ikke er nogen bias - skævhed - i kunstig intelligens.

- I Danmark og i Europa forventer vi, at det foregår inden for nogle spilleregler, som vi alle er enige om. At tage de samtaler ind i virksomhedernes hovedkvarterer er centralt i det, vi laver.

Kunderne raser mod Jyske Banks nyeste påfund. Foto: Olivia Loftlund Samfund Kunderne ikke i tvivl: Nu stiger prisen igen

Ikke alle lytter
Nogle virksomheder har været 'utroligt' interesserede og har ifølge Casper Klynge efterspurgt en samtalepartner på de her områder. Men ikke alle.

- Der er helt klart en lille gruppe virksomheder, som har været fodslæbende og bestemt ikke interesserede i at have de her samtaler, siger han.

Der er virksomheder, der mener, at det ikke er deres ansvar, hvis nogen misbruger deres produkter. Og så er der de virksomheder, som bare helst vil være i fred og foretrækker et ikke-reguleret område.

- Nogle af de skandaler, der har været med datasikkerhed, har flyttet tankegangen - ikke bare i befolkningen, men også i nogle af hovedkvartererne, siger han.

Dog ikke helt så langt, som Casper Klynge gerne så.

- Men på det halvandet år, jeg har været i jobbet, og vi har været i gang, er tingene kommet i bevægelse, siger han.

CES 2019: Det kan du også forvente i år

Ekstra Bladet dækker de største nyheder fra CES 2019.

CES 2019 foregår i Las Vegas og er en af verdens største it-messer. Officielt er messen åben fra 8. til 11. januar.

Som i tidligere år vil fladskærme og biler fylde rigtigt meget på messen. 8K-fjernsyn er allerede lanceret i 2018, men ventes at blive vist i en række af nye udgaver på CES 2019. Selvkørende biler og grønne biler bliver der ligeledes mange bud på.

Kunstig intelligens i smarte hjem og stemmestyrede enheder med Google Assistent, Siri eller Amazons Alexa er store teknologier på CES i år.

5G, som er lynhurtigt mobilt internet, vil der blive talt meget om på CES, men forvent ikke at 5G kommer til at betyde ret meget for dig hverken i år eller næste år.

Vanen tro fylder mobiltelefoner - udover 5G - ganske lidt på CES 2019 sammenlignet med for eksempel trådløse enheder til lyd, bærbare computere og naturligvis helt ny brug af teknologi, som vi aldrig har set før.

Du kan læse mere om CES 2019 her.

2 kommentarer
Vis kommentarer