Annonce:
Annonce:

Dansk topforsker fanget i 'regel-helvede': Nu har han forladt landet

Lørdag måtte den danske topforsker Mads Rønne forlade Danmark sammen med sin familie. Hans amerikanske hustru har nemlig fået afslag på opholdstilladelse, blandt andet fordi Mads ikke har afsluttet 1.g

Ekstra Bladet var med i lufthavnen, da familien forlod Danmark lørdag formiddag.
Annonce:
Følg Samfund

Danske Mads Rønne Almassalkhi er professor og forsker i grøn energi, men lørdag måtte han og hans familie forlade Danmark og rejse tilbage til USA.

Mads' amerikanske hustru har nemlig fået afslag på at blive familliesammenført med Mads, blandt andet fordi han ikke afsluttede 1.g i Danmark for 22 år siden, men i stedet uddannede sig i USA.

Den seneste tid har familien derfor brugt på at pakke deres liv i Danmark sammen. Lørdag troppede de op i Kastrup Lufthavn, og med 10 kufferter og fem carry ons gjorde de sig klar til at boarde et fly til New York.

Ekstra Bladet fulgte familiens sidste timer på dansk jord.

- Nu har vi lært, at Danmark faktisk ikke vil os, sagde Mads Rønne kort inden, han og familien skulle boarde.

Annonce:

Fra drøm til mareridt
Mads Rønne er født i Danmark. Hans far var ingeniør, og hans mor var dansklærer. Da moderen døde, besluttede Mads' far sig for at flytte familien til USA.

Mads var 16 år og lige begyndt i 1.g, og i stedet for den danske studentereksamen tog han sin studentereksamen i USA.

Her mødte han i 2004 Brittany Almassalkhi. De giftede sig og fik tre børn, der alle har dobbelt statsborgerskab og taler flydende dansk.

Brittany Almassalkhi har en Master of Science i kemi, men har siden 2010 gået hjemme for at passe børnene. Det har familien haft råd til.

Mads Rønne er uddannet ingeniør og associate professor med speciale i bæredygtig energi. Han har en ph.d. og er ansat som professor på University of Vermont.

Og det var netop i dette job, at han fik mulighed for at blive gæsteprofessor på DTU og Aalborg Universitet og dermed rejse til Danmark med sin familie i august sidste år.

- Min tanke var, at det her år i Danmark skulle overbevise min kone om, at Danmark er et land, vi kunne have en fremtid i.

Annonce:

- Men de fremtidsmuligheder blev meget hurtigt mindre en drøm og mere et slags mareridt, fortæller Mads Rønne.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Børnene var faldet godt til blandt deres klassekammerater. Nu skal familien tilbage til USA. Foto: Kenneth Meyer
Børnene var faldet godt til blandt deres klassekammerater. Nu skal familien tilbage til USA. Foto: Kenneth Meyer
 

Hvor er fornuften?
Brittany og Mads søgte om familiesammenføring, så Brittany kunne få ophold i Danmark sammen med resten af familien.

Men blandt andet Mads' uafsluttede første år af gymnasiet skulle vise sig at være til stor hinder.

For at få familiesammenføring skal man nemlig til sammen opfylde minimum fire ud af seks såkaldte 'integrationskrav'.

Et af kravene er, at ægtefællen - i dette tilfælde Mads - skal have været under uddannelse i Danmark i minimum seks år, hvoraf ét af dem skal være et års sammenhængende uddannelse, der ikke er grundskole eller 10. klasse.

Eftersom Mads ikke afsluttede 1.g i Danmark, opfylder parret altså kun tre krav.

- Fordi jeg aldrig blev færdig med 1.g, er jeg ikke en god nok dansker til at få lov til at have min kone med 22 år senere, siger Mads Rønne.

Annonce:

- Jeg havde aldrig nogensinde forestillet mig som 16-årig, at jeg ville miste mine fremtidsmuligheder i Danmark.

Afslaget får Mads Rønne til at føle sig som andenrangs-statsborger.

- Den danske stat har direkte sagt til os, at jeg er en 'ét points-dansker', fordi jeg kun opfylder ét af integrationskravene, siger han.

- Vi taler om fire til fem måneder i 1.g for 22 år siden, der nu bliver brugt som begrundelse for, at min kone ikke kan være sammen med sin familie her i Danmark. Hvordan er det fornuftigt?

Artiklen fortsætter efter billedet ...

- Vi troede, der ville være noget fornuft, siger Mads Rønne. Foto: Kenneth Meyer
- Vi troede, der ville være noget fornuft, siger Mads Rønne. Foto: Kenneth Meyer
 

Intet hensyn til børnene
Mads Rønne havde troet, at hensynet til, at deres tre børn kunne blive sammen med deres mor, ville være en formildende omstændighed i familiens sag.

Men i begrundelsen for afslaget, som Ekstra Bladet har læst, skriver Udlændingestyrelsen, at børnene ikke har en stor nok selvstændig tilknytning til Danmark til, 'at de almindelige krav for familiesammenføring skal fraviges'.

Annonce:

- Jeg er allermest overrasket over, at afslaget totalt negligerer, at vi har børn, selvom de går i skole i Danmark, taler dansk og er danske statsborgere, siger Mads Rønne.

Specielt børnene er ellers blevet enormt glade for Danmark, tilføjer han:

- De har det utroligt godt, og de kommer til at savne en hel masse venner.

- Min 11-årige datter har fået hel masse breve fra sine klassekammerater, og min niårige dreng har fået et par afskedsgaver fra venner og et utroligt flot brev fra en lærer. Det har været en oplevelse, vi aldrig glemmer.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Eventyret i Danmark er slut for nu. Blandt andet på grund af Mads' arbejde er det uvist, om familien vender tilbage, hvis de skulle få medhold i deres klage. Her ses Mads med sin ven Benjamin Schenkel . Foto: Kenneth Meyer
Eventyret i Danmark er slut for nu. Blandt andet på grund af Mads' arbejde er det uvist, om familien vender tilbage, hvis de skulle få medhold i deres klage. Her ses Mads med sin ven Benjamin Schenkel . Foto: Kenneth Meyer
 

Usikker fremtid
Blandt andre Ekstra Bladet har de seneste år sat fokus på, hvordan de strikse regler for familiesammenføring sommetider rammer fuldstændig skævt.

Det fik i begyndelsen af året daværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at nedsætte en gruppe bestående af blandt andet juridiske eksperter og repræsentanter fra interesseorganisationer med formålet at afklare, om reglerne fungerer efter hensigten.

Annonce:

Gruppens arbejde skulle efter planen være afsluttet i foråret, men det er endnu uvist, hvad den er nået frem til. I mellemtiden får familier som Mads' stadig den kolde skulder af Danmark.

Han og hustruen har indsendt en klage til Udlændingenævnet. Der kan dog gå over et år, før de får svar, og der er for store udgifter forbundet med at blive i Danmark, når fremtiden ser så usikker ud.

- Eksperter og advokater har fortalt os, at chancen for at få medhold er utroligt lav, fordi integrationskravene gør det meget nemt at afvise en familie som vores, siger Mads Rønne.

Ekstra Bladet har rettet henvendelse til Udlændinge- og Integrationsministeriet for at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek. Lørdag aften er han kommet med et skriftligt svar:

'Jeg kan ikke kommentere på en konkret sag. Men helt generelt er min tilgang, at lovgivningen skal være stram, men ikke skør. Jeg vil ikke afvise, at der kan blive behov for at lave mindre justeringer af reglerne. Der er også derfor, vi har igangsat et serviceeftersyn, så vi kan få afklaret, om reglerne virker efter hensigten.'

Danskernes umulige kærlighed

Her er et uddrag af, hvad Ekstra Bladet har skrevet om reglerne for familiesammenføring m.m.

Sendt hjem - Jeg er hadet i mit eget land: Russiske Vlada og danske Lene fik afslag på familiesammenføring på grund af en detalje om deres boligforhold. Trods Ruslands strenge syn på homoseksualitet mente de danske myndigheder ikke, at noget stod i vejen for, at parret kunne flytte dertil og være en familie.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

Carsten har fået nok af stramme regler: Farvel, Danmark!: 39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten har boet og arbejdet i Spanien. Han måtte ikke få sin kone til Danmark og tog konsekvensen og forlod landet.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

De gjorde alt rigtigt - men det føltes som 12 måneders straf: Selvom det lykkedes Camilla og John at blive familiesammenført i Danmark, oplevede de reglerne som umenneskelige og skadelige for Johns integration.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

Cady ville bidrage til Danmark - og det fik hende smidt ud: I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til vores samfund. Det skulle hun aldrig have gjort.

Privatfoto
Privatfoto

2200 papirer var ikke bevis nok: Jeg er rystet i min grundvold Flere tusind siders dokumentation var ikke nok til at bevise Lasse og Milas samliv og ophold i Sverige. Det tog dem to år at få myndighederne til at omgøre deres sag.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Bjarne blev afvist: Kan ikke bevise, at han kan dansk: Bjarne er født og opvokset i Danmark. Men han kunne ikke få papir på, at han bestod danskeksamen i folkeskolen, og derfor måtte hans kone ikke få opholdstilladelse.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen

Fejl splittede familie i fire år: Danske Zahra kæmpede i årevis for at få sin mand til Danmark. Da Ekstra Bladet gik ind i sagen, viste det sig, at afslagene, parret har fået, skyldtes en alvorlig fejl begået af myndighederne.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Hjem til Aarhus: Familie forenet efter fejl: Ekstra Bladet var med i lufthavnen, da Hossain blev forenet med sin kone og søn, efter at vi havde afdækket den alvorlige fejl, der havde holdt familien adskilt i fire år. Få måneder efter fik parret endelig familiesammenføring.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

De er mindre kriminelle end danskere: Udenlandske ægtefæller til danske statsborgere er mindre kriminelle end danskerne selv, viser opgørelse. Desuden er 97,7 procent af arbejdsstyrken i beskæftigelse.

Minister indrømmer: Ja, de er mønsterborgere: Danske statsborgeres ægtefæller udgør ikke et integrationsproblem for Danmark, slog daværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fast på et samråd i juni 2021, som han var indkaldt til på baggrund af Ekstra Bladets dækning.

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug

Dansk topforsker fanget i 'regelhelvede': Nu har han forladt landet: Den danske topforsker Mads måtte forlade Danmark sammen med sin familie, da hans hustru fik afslag på opholdstilladelse, blandt andet fordi han ikke har afsluttet 1.g.

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer

Havde alt i Danmark: Så blev han smidt ud og politianmeldt: Fast arbejde, familie og topskat. Sean havde det hele, men myndighederne besluttede, at han skulle forlade Danmark, og kort efter politianmeldte de ham og hans hustru.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

110.000 kr.: Camilla og Noel har ikke råd til at være en familie: Camillas kæreste og faderen til hendes barn måtte rejse tilbage til Filippinerne. Parret har nemlig ikke råd til at betale det tårnhøje beløb, der er nødvendigt, hvis man vil søge familiesammenføring i Danmark.

Foto: Per Rasmussen
Foto: Per Rasmussen

Egon fanget i gakgakregler: - Det er absurd: Egon har været i militæret, har hus og familie i Danmark og arbejder til daglig for Mærsk. Men han blev aldrig færdig med folkeskolen, og derfor kan han og hans kæreste ikke søge familiesammenføring.

Foto: Astrid Dalum
Foto: Astrid Dalum

Britiske Philip smidt ud efter brev-kaos: - Vanvid: Efter brexit skulle Philip Russel søge om lov til at blive i Danmark, men han søgte fire dage for sent. Brevene, der skulle informere om fristen, kom nemlig aldrig, så nu står Philip til at blive smidt ud af landet.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Bjarne har fået nok af politikernes regler: Farvel, Danmark!: Til trods for at dansk er hans modersmål, kunne Bjarne ikke bevise, at han kan sproget godt nok til, at han må leve her med sin kone. Nu har han besluttet sig for at forlade Danmark.

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze
 

Rapport afslører: Hård kritik af reglerne: De danske regler for ægtefællesammenføring får massiv kritik i en rapport, som blev bestilt efter Ekstra Bladets dækning.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Slår fast: Vi VIL ændre reglerne: Efter Ekstra Bladets afdækning ønsker et flertal i Folketinget nu at ændre reglerne for familiesammenføring, så færre danskere kommer i klemme, når de finder kærligheden i udlandet.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Løkke erkender: Ja, det var en fejl: Det var en fejl at stramme udlændingepolitikken så meget, som man gjorde, da Lars Løkke Rasmussen havde magten, erkender han.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

Støjbergs gak-regler: Danskere i klemme må klare sig selv: Utallige helt almindelige danskere er kommet i klemme i regler, som Inger Støjberg lavede, da hun var minister. Men hun fortryder intet.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

Influencer smidt ud af Danmark: Ramt af omstridt lov: Christina Markus er influencer og kendt fra dansk tv. Hun har fået afslag på at bo i Danmark med sin danske mand på grund af en over 20 år gammel regel.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
De har fået nok af Løkke
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: