Dansk tradition forarger i udlandet: Jeg kunne mærke det over en uge efter

Den jyske tradition med at kaste kanel på 25 årige single-fødselarer skaber røre i England

Kaneldækkede fødselarer dukker en gang imellem frem i det danske bybillede. En tradition, der skaber forundring i udlandet. Foto: Privatfoto
Kaneldækkede fødselarer dukker en gang imellem frem i det danske bybillede. En tradition, der skaber forundring i udlandet. Foto: Privatfoto
Følg Samfund

Kaneldækkede fortove, træer og lygtepæle kan virke en smule sært, hvis man altså ikke lige er dansker. Måske endda hvis man ikke er jyde.

Og den særlige danske kanel-tradition, hvor unge ugifte fødselarer bindes til træer, lygtepæle eller stole og overhældes med kanel på deres 25-års fødselsdag, har nu også skabt forundring hos det britiske medie The Mirror.

- Ja, ikke blot står du over for udsigten til ikke at have en romantisk date eller en gave fra din elskede på din store dag, du bliver også dækket af kanel, skriver det britiske medie i artiklen 'Hvorfor du virkelig ikke vil være single på din 25-års fødselsdag i Danmark'.

Traditionen er både en offentlig og pinlig udstilling af den ugifte fødselar, mener mediet om den tradition, der for nogle danske unge sætter et særligt præg på 25-års fødselsdagsfester.


Kanel med en løvblæser
Netop et festligt indslag var det, da 25-årige Pernille Lundsgaard Jensen fik ikke bare én, men to omgange kanel over sig, da hun i august fejrede sine 25 somre.

Og det har sat diskussioner i gang i vennegruppen, for selvom det efterhånden er blevet en tradition, var Pernilles omgang ekstra slem.

Hun blev bundet fast til en havestol med strips og snor, fik hældt to flasker champagne i håret efterfulgt af vand, hvorefter vennerne tændte for løvblæseren, der var proppet med et kilo eller to kanel i.

- Der er ikke nogle af de andre, der har fået lige så meget som mig, og bagefter har vi diskuteret, hvad vi skal gøre fremover, for det er jo ikke skide sundt. Jeg kunne mærke det i luftvejene over en uge efter, min hud var irriteret, og mit bad er stadig smurt ind i kanel. Vi har derfor snakket om, om vi fremover skal give folk bind for øjnene eller noget for munden - eller måske ikke binde dem så stramt fast, fortæller hun.

25-årige Pernille Lundsgaard Jensen blev overhældt med kanel på sin fødselsdag med en løvblæser. Foto: Privatfoto
25-årige Pernille Lundsgaard Jensen blev overhældt med kanel på sin fødselsdag med en løvblæser. Foto: Privatfoto

Men trods kanel-gener ønsker hverken Pernille eller vennegruppen at lukke ned for den festlige tradition. Det er jo for sjov, siger hun, og derfor undrer hun sig også over, at den lidt særegne leg kan forarge i udlandet.

- Jeg følte mig slet ikke udstillet. Det er jo bare en måde at hylde, at man har fødselsdag, og så er det en afdeling til at fejre sin 25-års fødselsdag, fortæller hun.

Drille-ritualer
Et rødbrunt fortov eller en duft der med ét fører en direkte til bageren efter kanelsnegle er efterhånden ikke unormalt i de danske gader og stræder, men kanel-drillerierne er ifølge traditionsforsker Else Marie Kofod fra Dansk Folkemindesamling ikke en synderligt gammel tradition. Faktisk er den først dukket op i de sidste årtier af 1900-tallet.

- I Nordjylland er der et mundheld, hvor man siger, at kvinder skal have kanel til sin hat, hvis hun ikke er gift rettidigt. Måske kan det kombineres, siger hun.

Andre gætterier om traditionens oprindelse handler om, at danske krydderi-sælgere havde så travlt med at sælge deres varer, at de ikke havde tid til kærester og derfor blev kendt for ofte at være singler.

Men selvom traditionens oprindelse er uklar, står formålet imidlertid klokkeklart: Det handler om at drille dem, man holder af.

- Ligesom til en polterabend eller når man laver sjov i brudepars hjem. Det er en kategori af ritualer med tilladte drillerier, hvor man driller de pågældende med et eller andet de mangler eller med en overgang til en anden del af livet, siger hun.

- Men det kan også kamme over, fordi der går for meget sjov i den, eller fordi der er forskellige grænser for, hvad der er tilladt.

Opfindsomme metoder
Trods traditionens korte levetid og lettere sundhedsskadelige karakter, er drillerierne langsomt blevet mere populære, og samtidig er metoderne også blevet mere opfindsomme, påpeger forskeren.

- Nogle blander for eksempel kanelen med danskvand og sprøjter det så på fødselaren, fortæller Else Marie Kofod.

De kanelplettede fortove og træstubbe er heller ikke længere kun at finde i Nordjylland, men i hele Danmark, ligesom traditionen har udviklet sig til også at gå ud over mænd.

Præcis på samme måde som nogle kvinder nu også får en overdimensioneret peberkværn, når de fylder 30 år og er ugifte. En tradition, der ifølge traditionsforskeren ellers har været forbeholdt mænd.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind